Dieta care te lasă fără miros. Ce să nu mănânci

Zahărul are efecte neplăcute, dar și neașteptate, asupra organismului    FOTO: pexels.com
O dietă moderată în grăsimi, dar bogată în zahăr ar duce le probleme cu mirosul, inclusiv la pierderea lui.

O alimentație moderată în grăsimi, dar bogată în zahăr ar duce la pierderea mirosului, susține un studiu pe șoareci. Iar problemele cu mirosul ar fi un indicator timpuriu al declinului cognitiv la persoanele cu diabet de tip 2.

Specialiștii susțin că unii diabetici au probleme cu mirosul - inclusiv probleme de recunoaștere a mirosurilor sau chiar pierderea acestuia – și aceasta este puternic asociată cu afectarea cognitivă. Nu se știe cert dacă dieta și obezitatea joacă un rol în cine dezvoltă aceste simptome.

Cercetătorii au făcut teste pe șoareci. I-au hrănit cu o mâncare ce imită dieta vestică - grăsimi moderate, mult zahăr – și au observat că rozătoarele au arătat o scădere mai rapidă a capacității lor de a învăța și de a-și aminti mirosurile noi. Apoi le-au hrănit cu alimente bogate în grăsimi și moderate în zahăr. Testele efectuate la o lună, la trei luni și la opt luni au arătat că o dietă bogată în zahăr este legată de deteriorarea timpurie a funcțiilor olfactive legate de învățare și memorie.

Încă nu se știe cum zahărul provoacă aceste efecte și dacă aceste reacții la șoareci s-ar întâlni și la oameni în urma unui experiment similar.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel