Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dieta endomorfă. Alimente benefice și cele care trebuie evitate
03 iul, 08:48
Persoanele cu un tip de corp endomorf au de obicei corpuri mai rotunde, cu talie groasă și oase, articulații și șolduri mai mari, indiferent de înălțimea lor.
de  Georgiana Ioniță

În 1940, psihologul William Sheldon a descris trei tipuri principale de corpuri sau somatotipuri: ectomorfe, mezomorfe și endomorfe.

Dintre acestea, persoanele endomorfe tind să aibă un metabolism mai lent, posibil datorită acumulării mai substanțiale. Un metabolism mai lent poate însemna că organismul este mai probabil să transforme excesul de calorii în grăsimi.


Prin urmare, persoanele cu corpuri endomorfe au nevoie să controleze mai atent ceea ce mănâncă, când mănâncă și cât de mult mănâncă.

Potrivit studiului lui Sheldon, oamenii corpurilor endomorfe pot avea, de asemenea, trăsături care fac urmărirea dietei și a planurilor de exerciții fizice mai dificile. De exemplu, pot avea o dorință generală de a mânca, de confort și de relaxare.

De asemenea, aceșta au, de obicei, o construcție mai solidă și greutate în exces, deci pot fi mai predispuși la sedentarism.


Mai mult, pentru aceștia ar putea fi dificil să câștige masa musculară, deoarece excesul de grăsime declanșează eliberarea hormonului estrogen. Creșterile nivelurilor de estrogen tind să scadă nivelul hormonilor care promovează creșterea mușchilor, cum ar fi testosteronul.

 

Potrivit Consiliului American pentru Exerciții Fizice (ACE), persoanele cu un tip de corp endomorf tind să fie mai sensibile la carbohidrați și insulină. Insulina este un hormon care permite zaharurilor din sânge să intre în celule.

Alimente benefice


În general, persoanele cu corpuri endomorfe pot beneficia de un plan de nutriție care echilibrează grăsimile sănătoase, proteinele și carbohidrații din fructe, legume și alimente nerefinate, bogate în fibre.

Alimente bogate în proteine ​​sau grăsimi neinsaturate și polinesaturate sănătoase:

produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi laptele cu conținut scăzut de grăsimi, iaurtul și brânzeturile
păsări de curte, cum ar fi pui și curcan
majoritatea tipurilor de pești, în special peștele gras
cele mai multe uleiuri vegetale nontropicale, în special ulei de măsline și avocado
ouă și albușuri
cele mai multe nuci tropicale, inclusiv migdale, alune și nuci


Carbohidrați potriviți pentru o dietă endomorfe:


fasole uscată și leguminoase, cum ar fi boabele de linte și năut
fructe, cu excepția pepenilor și ananasului
legume fără amidon, precum broccoli, conopidă și țelină
produse din grâu integral
unele legume amidonice, cum ar fi cartofii dulci, porumbul și morcovii
unele legume amidon nerefinate, cum ar fi quinoa 

 


Alimente care ar trebui evitate


Persoanele care urmează o dietă endomorfă trebuie să limiteze sau să evite alimentele dense în carbohidrați, în special carbohidrații rafinați, cum ar fi făina albă și zahărul.


pâine albă, orez alb, paste tradiționale
bomboane de ciocolată și alte dulciuri
produse de patiserie și prăjituri
băuturi răcoritoare, băuturi energizante și băuturi sportive
cereale rafinate, cum ar fi fulgii de tărâțe, fulgi de ovăz instant
alimente puternic procesate sau prăjite
produse lactate bogate, cum ar fi smântână, frișcă și înghețată
carnea roșie
alimente bogate în sodiu
alcool
uleiuri de gătit cu multă grăsime saturată, cum ar fi uleiul de palmier sau de cocos

 

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?