Dieta Ketogenică scade riscul de Alzheimer. Studiu

Peștele este un aliment sănătos
Dieta Ketogenică, restricția calorică simplă sau rapamicina farmaceutică par să îmbunătățească funcția neurovasculară și să prevină declinul cognitiv, reducând riscul apariției bolii Alzheimer, au constatat cercetătorii britanici. 

Dieta Ketogenică și riscul de boală Alzheimer: Cu toții avem „presentimente" - când știm adânc în interiorul nostru că ceva este adevărat. Fenomenul și altele (cum ar fi „fluturii în stomac") descriu cu desăvârșire ceea ce oamenii de știință au demonstrat acum: intestinul și creierul sunt mai strâns legate decât am crezut odată și, de fapt, sănătatea unuia îi poate afecta pe celălalt.

Profitând de acest concept științific relativ nou, Ai-Ling Lin și colegii săi de la Centrul Sanders-Brown pentru îmbătrânire de la Universitatea din Kentucky au publicat două studii care demonstrează efectul dietei asupra sănătății cognitive, la animale. 

Reduce riscul de neurodegenerare

Primul, apărut în Scientific Reports, a demonstrat că funcția neurovasculară s-a îmbunătățit la șoarecii care au urmat regimul dietei ketogenice.

Integritatea neurovasculară, incluzând fluxul sanguin cerebral și funcția de barieră hemato-encefalică joacă un rol major în capacitatea cognitivă", a spus Lin. „Știința recentă a sugerat că integritatea neurovasculară ar putea fi reglementată de bacteriile din intestin, deci ne-am propus să vedem dacă dieta ketogenică îmbunătățește funcția vasculară a creierului și reduce riscul de neurodegenerare la șoarecii tineri sănătoși".

Lin și colegii au considerat că dieta ketogenică - caracterizată prin niveluri ridicate de grăsimi și niveluri scăzute de carbohidrați – e un bun candidat pentru studiu, deoarece a arătat anterior efecte pozitive pentru pacienții cu alte afecțiuni neurologice, incluzând epilepsia, boala Parkinson și autismul.

Elimină beta-amiloidele din creier

Două grupe de nouă șoareci, în vârstă de 12-14 săptămâni, au primit fie dieta ketogenică (KD), fie o dietă regulată. După 16 săptămâni, Lin și alții au văzut că șoarecii KD au avut creșteri semnificative ale fluxului sanguin cerebral, echilibru îmbunătățit în microbiome din intestin, niveluri scăzute ale glicemiei și greutate corporală și o creștere benefică în procesul care curăță beta-amiloidele (un semn distinctiv al bolii Alzheimer) din creier.

În timp ce modificările dietei, în special Dieta Ketogenică, au demonstrat eficacitatea în tratarea anumitor boli, am ales să testăm șoarecii tineri sănătoși folosind dieta ca o potențială măsură preventivă", Lin a spus. „Am fost încântați să vedem că am putea într-adevăr avea posibilitatea de a folosi dieta pentru a reduce riscul de boală Alzheimer".

Potrivit lui Lin, efectele benefice observate din dieta ketogenică sunt potențial datorate inhibării unui senzor de nutrienți numit mTOR (ținta mecanică a rapamicinei), care a demonstrat că are efect de extindere a duratei de viață și de promovare a sănătății. În plus față de dieta ketogenică, Lin a spus că mTOR poate fi, de asemenea, inhibat prin restricție calorică simplă sau rapamicină farmaceutică.

„Fântâna tinereții” pentru creier

Al doilea studiu, publicat în Frontiers in Aging Neuroscience, a folosit tehnici neuroimagistice pentru a explora in vivo efectele rapamicinei, dietei ketogenice sau a restricției calorice simple asupra funcției cognitive a șoarecilor tineri și bătrâni.

Lucrarea noastră anterioară deja demonstrat efectul pozitiv pe care rapamicina și a restricția calorică au avut asupra funcției neurovasculare", Lin a spus. „Am speculat că neuroimagistica ne-ar putea permite să vedem aceste schimbări în creier, pe viu".
Datele ei sugerează că restricția calorică a funcționat ca un fel de „fântână a tinereții" pentru rozătoarele îmbătrânite, ale căror funcții neurovasculare și metabolice au fost mai bune decât cele ale șoarecilor tineri într-o dietă nerestricționată.

Lin subliniază că este prea devreme să știm dacă regimurile vor conferi beneficii egale la om, dar din moment ce rapamicina și alți inhibitori ai mTOR au fost deja aprobați de FDA și sunt prescriși pe scară largă pentru alte boli, este realist să credem că studiul la oameni ar putea urma relativ repede.

Trec la studii pe oameni

Dr. Linda Van Eldik, directorul Centrului Sanders-Brown privind îmbătrânirea de la Universitatea din Kentucky, a declarat că lucrarea lui Lin justifică o tranziție la studii similare la om, deoarece toate metodele utilizate în modelele animale pot fi aplicate imediat oamenilor.

Laboratorul lui Ai-Ling a fost primul care a folosit neuroimagistica pentru a vedea aceste modificări într-un creier viu, și potențiala legătură cu schimbările în microbiomele intestinului", a spus ea. „Lucrarea ei are implicații imense pentru studiile clinice viitoare în tulburări neurologice la persoanele în vârstă".

Lin și colegii ei alcătuiesc deja primul studiu pe oameni.

Vom folosi neuroimagistica pentru a identifica asocierea dintre echilibrul microbiomului intestinului și funcția vasculară-cerebrală la persoanele de peste 50 de ani, cu scopul final de a proiecta și de a testa intervenții nutriționale și farmacologice, care vor preveni boala Alzheimer", a spus ea.

Studiile, integral, pot fi analizate AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel