Dieta mediteneană: motive pentru care e recomandată

Dieta
Ulei de măsline în loc de unt. Pește și pui în loc de carne roșie. Pâine integrală și vin. Sunt câteva dintre alimentele care compun dieta mediteraneană.

Dieta mediteraneană permite față de alte diete consumul de pâine, dar făcută din cereale integrale, și de vin.

Experții webmd au alcătuit o listă cu câteva motive pentru care aceasta dietă este îndrăgită:

1. Schimbați grăsimile rele pentru cele sănătoase inimii: alegeți ulei de măsline în loc de unt, păsări de curte sau pește în loc de carne roșie, fructe proaspete în loc de dulciuri și deserturi extravangante; legume și fasole aromată; nuci - o mână pe zi; puteți mânca pâine integrală și vin, dar în cantități moderate.

2. Mâncarea este proaspătă – se pune accentul pe mâncarea de sezon, făcută în moduri simple – spre exemplu: o salată delicioasă din spanac, castraveți și roșii; adăugați ingrediente grecești clasice precum măslinele negre și brânza feta.

3. Puteți avea pâine - căutați una din cereale integrale. Are mai multe proteine și minerale și este, în general, mai sănătoasă decât cea din făină albă.

4. Grăsimea nu este interzisă - trebuie doar să căutați grăsimea bună. O vei găsi în nuci, măsline și ulei de măsline.

5. Meniul este uriaș - este mai mult decât bucătărie grecească și italiană – ci și spaniolă, turcească, marocană etc. Alegeți alimentele care se potrivesc la elementele de bază: o mulțime de fructe și legume proaspete, ulei de măsline și cereale integrale.

6. Condimentele sunt delicioase - frunzele de dafin, coriandru, rozmarin, usturoi, piper și scorțișoară adaugă atât de multă aromă, încât nu va trebui să folosiți sare. Coriandrul și rozmarinul au antioxidanți și nutrienți pentru combaterea bolilor.

7. Este ușor de făcut - mesele grecești sunt adesea mici, ușor de preparat.

8. Puteți bea vin - Un pahar cu mese este obișnuit în multe țări mediteraneene, unde masa este adesea pe îndelete. Sunt cercetări care susțin că vinul - până la un pahar pe zi pentru femei și două pentru bărbați – este bun pentru inima voastră. Vinul roșu poate fi mai sănătos decât albul. Vorbiți cu medicul ca să vedeți dacă este o idee bună.

9. Puteți pierde în greutate – alimentele de bază mediteraneene (și stilul de mâncare mai lent) vă permit să vă simțiți sătui și mulțumiți. Și asta ajută să rămâneți la o dietă. Nu trebuie uitate exercițiile fizice periodice.

10. Inima vă va mulțumi - aproape tot ce este în această dietă este bun pentru inima ta: uleiul de măsline și nucile ajută la scăderea colesterolului „rău"; fructele, legumele și fasolea ajută la menținerea arterelor limpezi. Peștele ajută la scăderea trigliceridelor și a tensiunii arteriale; chiar și un pahar de vin zilnic poate fi bun pentru inima ta! Dacă nu te-ai îndrăgostit niciodată de pește, încearcă această rețetă de inspirație mediteraneană pentru păstrăv întregi la grătar cu salată de fasole și lămâie.

11. O minte ascuțită – aceleași alimente ce vă protejează inima sunt bune și pentru creierul vostru. Nu mâncați grăsimi rele și alimente procesate, care pot provoca inflamații. În schimb, alimentele bogate în antioxidanți fac din acest stil alimentar o alegere prietenoasă creierului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel