Diureticul comun care ar putea preveni dializa. Cercetătorii au stabilit doar altă doză

Diureticul în doză mai mare ar putea preveni necesitatea dializei
Un diuretic comun ar putea preveni dializa, la pacienții cu insuficiență cardiacă. Cercetătorii au stabilit doar o doză mai mare a substanței.

Diureticul numit spironolactonă în doze mai mari (pastilă pentru eliminarea apei) ar putea preveni nevoia de dializă la pacienții cu insuficiență cardiacă, a descoperit un studiu UT Health San Antonio. Abordarea agresivă a redus în siguranță supraîncărcarea de lichid și a fost eficient la pacienții care nu răspundeau la diureticele convenționale.

Rezultatele sunt publicate în revista Annals of Internal Medicine. Specialiștii în boli renale și cardiovasculare ai UT Health San Antonio au efectuat un studiu pilot pe 19 pacienți, pentru a arăta că dozele mai mari de spironolactonă, care împiedică reabsorbția excesului de sare în rinichi și menține nivelul de potasiu, ar putea fi utilizate în siguranță la acești pacienți foarte bolnavi, care se internează la spital cu exacerbări ale insuficienței cardiace și nu răspunde la diuretice convenționale.

Spironolactona este administrată de obicei la aceste tipuri de pacienți în doze de 25-50 miligrame. În acest studiu, doza a fost crescută la 100 și, în unele administrații, chiar 200 miligrame.

 „Pacienții cu insuficiență cardiacă vin în îngrijirea noastră cu lichid excesiv (sare și apă) în organism, făcându-i să respire, incapabili să meargă sau să stea întinși”, a spus Shweta Bansal, profesor asociat în Divizia de Nefrologie la UT Sanatate San Antonio. „Simt disonfort total din cauza respirației scurte și a distensiei în abdomen și picioare.”

În general, tratamentul constă în diuretice și o dietă săracă în sare. Furosemida este unul dintre medicamentele utilizate frecvent. Când pacienții sunt internați la spital, aceștia sunt monitorizați după acest regim și, de obicei, starea lor se îmbunătățește.

Dar aproximativ 15% până la 20% dintre pacienți nu se fac mai bine, a spus dr. Bansal. Ei continuă să aibă supraîncărcare fluidă.

 „Motivul este că sunt rezistenți la diureticele comune utilizate în mod obișnuit, iar nivelul foarte ridicat de aldosteron este unul dintre principalele motive pentru această rezistență”, a spus ea.

Doza mai mare, efecte benefice

Rinichii sunt alcătuiți din milioane de tubuli mici numiți nefroni. Nefronii constau din patru segmente principale, inclusiv o parte numită „bucla lui Henle”, unde se întâmplă între 20% și 25% din reabsorbția sării.

Spironolactona inhibă acțiunea aldosteronului, un hormon care face ca rinichii să excrete prea mult potasiu și să rețină sare în segmentul distal, o altă parte a nefronilor.

Participanților la studiu care nu au răspuns la terapia standard li s-a administrat doză mare de spironolactonă și li s-a monitorizat eliminarea urinei și respirația. „Majoritatea dintre ei au avut o creștere dramatică a producției de urină și o îmbunătățire semnificativă a respirației”, a spus dr. Bansal. "Credem că unii pacienți ar putea evita nevoia de dializă, dacă ar fi tratați în acest mod."

 

Studiul original, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel