Doar o picătură de sânge pentru diagnosticarea reumatismului

Un test de sânge care poate determina riscul de artroză cu 2 ani înainte de apariția primelor simptome reprezintă cea mai nouă metodă de diagnosticare a reumatismului. 

Bolile reumatice cuprind aproximativ 200 de afecțiuni care implică articulațiile, oasele, tendoanele, ligamentele și mușchii. Acestea constituie una dintre cauzele majore ale incapacității de muncă și conduc în mod firesc la creșterea costurilor legate de concedii medicale și îngrijiri medicale. Bolile reumatice reduc calitatea vieții din cauza simptomelor precum durere accentuată și scăderea mobilității articulațiilor afectate, care în timp pot deveni nefuncționale. Artroza este cea mai frecventă suferință articulară, incidența ei crescând odată cu vârsta, pragul maxim fiind între 55 și 70 de ani.

Vestea bună este că, descoperită devreme, artroza poate fi ținută sub control, astfel încât să nu conducă la invaliditate. Tocmai de aceea multe cercetări în domeniul reumatismului se axează pe descoperirea unor metode de diagnostic precoce eficiente. 

Cel mai nou test pentru depistarea precoce a reumatismului

În cadrul unui studiu, realizat de o echipă internațională formată din cercetători de la Universitatea din Liege (Belgia) și Universitatea din Warwick (Anglia), a fost dezvoltat un test de sânge care detectează o proteină prezentă în sângele persoanelor cu artroză. Această proteină, numită glucozepan, se eliberează în sânge atunci când articulațiile încep să fie afectate de procesul degenerativ specific artrozei. Pentru detectarea acestei proteine în sânge este nevoie de prelevarea unei simple picături de sânge, susțin cercetătorii belgieni. 

Cercetătorii au comparat rezultatele obținute în cazul a 66 de pacienți cu artroză cu ale altor 29 de persoane sănătoase. Astfel, cu ajutorul noului test de sânge s-a constatat că nivelurile de glucozepan sunt cu 38% mai mari în rândul celor cu stadii incipiente de reumatism. Proteina este de șase ori mai mare la cei cu artroză avansată. 

Dr. Naila Rabbani, de la Universitatea din Warwick, a declarat: „Acest test poate detecta artroza cu doi ani înainte de orice simptom și cu 3-4 ani înainte de durere severă”.

Următorul pas este testarea lui pe mii de pacienți. Cercetătorii estimează că noul test pentru depistarea precoce a reumatismului va intra în practica medicală curentă în anul 2020. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel