Donarea de sânge: ce beneficii aduce donatorilor

Donarea de sânge
Donatorii de sânge, sau cei care pot dona, trebuie să știe că actul lor, dincolo de faptul că salvează vieți, le aduce și lor o serie de beneficii.

Despre gestul de donare a sângelui s-a spus mereu că este un actg care salvează vieți, însă dincolo de asta, trebuie cunoscut faptul că și donatorilor aduce o serie de beneficii petru sănătate, și nu numai. Spitalul Unviersitar de Urgență Militar CEtnral (SUUMC) „Dr. Carol Davila” a notat pe pagina de socializare o serie de beneficii pe care le aduce donarea e sânge donatorilor.

Donatorii de sânge ce donează periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic și unul biologic gratuit, în fiecare an. În unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afecțiuni care ar putea duce la interzicerea unor viitoare donări de sânge.

Donatorii au dreptul să primească rezultatele testelor înscrise în buletinul de analiză a sângelui.

Donatorii de sânge ce donează periodic primesc un tratament substitutiv cu fier, gratuit, dacă se depistează un deficit de fier sau vreun sindrom anemic datorat donărilor repetate. Acest lucru este recomandat de către medicul de colectare.

În ceea ce privește sănătatea celui care donează, sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, riscul de paralizie și accident vascular se reduc cu 30%. În plus, în urma donării de sânge, rezistența organismului la șocuri crește, astfel că, dacă vei suferi un accident, reacția organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obițnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui.

Pe lângă toate acestea, donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare și alte beneficii, precum:
– șapte tichete de masă
– zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării
– Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reședința în altă localitate decât cea în care își are sediul instituția la care se face donarea de sânge
– Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

Donatorii de sânge trebuie să îndeplinească câteva condiții. Ei trebuie să aibă greutatea minimă de 50 de kilograme, vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, însă dacă sunt la prima donare şi au peste 50 de ani, au nevoie de o adeverinţă de la medic.

De asemenea, sunt luaţi în calcul câţiva indicatori ai stării de sănătate precum tensiunea arterială, temperatura, pulsul, etc. Donatorii trebuie să ştie că înainte de a merge să doneze sânge trebuie să evite să fumeze, să consume alcool şi să evite mesele copioase, bogate în grăsimi.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel