Dr Adriana Camuescu: Intoleranța sau alergie la gluten, cum faci diferența. Când și cum faci dietă fără gluten

Grâul este o sursă de gluten, iar consumul de grâu sau subproduse din grâu este interzis pacienților cu boală celiacă diagnosticată
EXCLUSIV
Se spune că jumătate din populație ar putea avea intoleranță la gluten, dar în realitate în multe cazuri ar putea fi de alergie sau, și mai rău, o problemă medicală închipuită, a avertizat dr Adrian Camuescu, medic primar alergologie și imunologie clinică, în EXCLUSIVITATE la DC News și DC Medical. 

Intoleranța la gluten pare a fi „boala secolului”, deși mulți dintre cei care adoptă diete restrictive nu au așa ceva. Dr Adrian Camuescu spune că pentru ști exact dacă ai boala celiacă sau nu, trebuie să mergi la doctor. 

„Nu știu dacă chiar atâția au, probabil că mulți își imaginează că au boala. Intoleranța la gluten, boala celiacă, este o boală care poate fi diagnosticată, nu neapărat foarte ușor pentru că certificarea ei necesită și biopsie intestinală. Dar, la fel ca la alergii, se pornește de la niște semne, sunt teste specifice de sânge și lucrurile se fac foarte științific, iarăși pornind de la simptome. Există alergia la gluten, într-adevăr este unul dintre alergenii mari glutenul”, a arătat dr Adriana Camuescu, alergolog la Spitalul Clinic Sanador, în EXCLUSIVITATE la DC News și DC Medical. 

Nu te apuca de dietă dacă nu ai un diagnostic clar

Cauzele declanșării alergiei la această componentă alimentară pot fi: schimbarea obiceiurilor alimentare, creșterea sensibilității a organismului prin expunerea la multe tipuri de stimuri exteriori. 

„Alergia la gluten poate fi identificată la alergolog cu teste specifice și recomandarea (de excludere din alimentație a glutenului, n.r.) trebuie să vină la fel foarte țintit și foarte precis. Niciodată doar pentru că presupui că ești alergic la gluten nu începi o dietă strictă. Și mai există, mai nou descrisă, intoleranța non-celiacă la gluten, asta este o lungă poveste, în care nu se demonstrează nici alergia, nici intoleranța la gluten - cea care are în spate niște teste bine definitie, ci care se bazează pe simptome și pe faptul că excluderea glutenului din dietă duce la ameliorarea simptomelor, de unde poți, excluzând celelalte patologii, să tragi această concluzie”, arată specialistul. 

Ideea e, spune medicul, că nu e cazul să excludem alimente din dieta noastră și să ne apucăm să cumpărăm alimentele mai scumpe, fără gluten, fră a avea un diagnostic precis în spate. Pentru că în cel mai bun caz vom avea un efect de placebo. 

„Sunt pacienți pe care degeaba încercăm să-i convingem că ei nu au o problemă fizică. Ei, dacă doresc s-o țină pe a lor și să-și continue niște diete uneori severe, sunt oameni care se pun e pe sine, ca pe o pedeapsă, la niște diete extraordinare. Fiecare e liber să aleagă și să facă cum consideră”, arată medicul. 

Riscul excluderii inutile a glutenului din dietă e același, de fapt, la orice dietă restrictivă făfcută fără motiv, faptul că-ți lipsești organismul de nutrienți și că-l forțezi să trăiască cu mai puțin decât are nevoie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel