Dr Adriana Pistol: Nevaccinarea totală a copiilor în această perioadă, risc de schimbare a unei epidemii cu o alta

Adriana Pistol  FOTO: DC Media Group
EXCLUSIV
Dr. Adriana Pistol, Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, a vorbit, la dezbaterea DC Media Group intitulată „Vaccinarea: ignorată în România, soluție pentru a lupta cu epidemiile prevenibile”, despre programul de vaccinare în perioada pandemiei de coronavirus.

Dr. Adriana Pistol, director CNSCBT, spune că sutuația actuală nu este una tocmai fericită, din punct de vedere al programului de vaccinare și că trebuie făcute toate eforturile pentru asigurarea minimului de doze de vaccin necesare copiilor.

"Vreau să amintesc tuturor, atât părinților, cât și colegilor medici, că prin asta nu trebuie să ne oprim în loc și că trebuie să găsim cele mai eficiente metode ca să asigurăm măcar minimum de doze de vaccin necesare copiilor. În special celor care sunt foarte mici și care au nevoie primele doze de vaccinare pentru a încerca să-i protejăm.

Sigur că este o perioadă dificilă, în care lucrurile nu funcționează la fel ca într-o perioadă de liniște, din punct de vedere epidemiologic, dar nevaccinarea totală a copiilor în această perioadă nu va face decât, Doamne ferește, să schimbăm o epidemie cu o altă epidemie. La fel cum spune și Organizația Modială a Sănătății, am recomandat cu tărie, să facem tot posibilul să asigurăm minimum de doze de vaccin pentru copii", a explicat dr. Adriana Pistol în cadrul dezbaterii DC Media Group.

Medicul spune că la acest moment există doze suficiente de vaccin, dar, pe lângă starea de urgență în care ne aflăm, care încetinește multe acțiuni, o problemă majoră rămâne și nevoia de informare a părinților cu privire la beneficiile vaccinării.

"Doze de vaccin avem suficiente, și am avut suficiente, cel puțin în ultimul an. Și în prezent avem doze suficiente pentru fiecare tip de vaccin care este cuprins în calendarul de vaccinuri, astfel încât, nu cred că aceasta este problema în acest moment. Problema vine, pe lângă evoluția epidemiei de SARS-COV-2, rămâne nevoia aceasta mare de informare și comunicare vis a vis de beneficiile vaccinării către părinți", a mai spus medicul.

Întrebată cand estimează că se vor simți efectele Legii Vaccinării, în cazul în care se va aproba, directorul CNSCBT a spus:

"Dat fiind că prin Legea Vaccinării se schimbă anumite filozofii, chiar în mod radical, și dat fiind nevoia foarte mare de a elabora niște norme de aplicare a acestei legi, care să fie extrem de explicite și clare, nu preconizez ca să vedem efectele acestei legi dincolo de 1 an de zile de la emiterea ei. Și am să vă dau câteva exemple, începând cu stocul tampon, care trebuie asigurat de Ministerul Sănătății, care să prevină perioadele de lipsă de vaccinuri, trebuie făcute toate achizițiile necesare pentru a avea acest stoc tampon. După care, trebuie detaliate toate celelalte lucruri pentru cum vor fi raportate, după care organizarea comisiei, atât naționale, acel grup tehnic de consultare în vaccinologie, dar și comisiile de vaccinologie județene" a arătat aceasta.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel