Dr Horațiu Moldovan: „În România nu sunt doctori. Ne lipsesc 1.000 de ATI-iști!”

Spital, tratament. Foto: print screen CCTV
Secretarul de Stat Horațiu Moldovan a declarat, într-un interviu, că România are o mare problemă în secțiile de ATI.

Odată cu pandemia a ieșit la iveală o situație dramatică: secțiile de Anestezie-Terapie Intensivă din România sunt puține și nu avem medici care să lucreze în ele. 
În București, spre exemplu, conform raportului Societății de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) sunt doar 82 de paturi de ATI unde pot fi tratați bolnavii cu COVID-19, iar alte 12 erau nefuncționale deocamdată la Spitalul Modular din curtea Elias. Adică 6% din totalul pe țară.  

„Sunt paturi pe care le-am numărat eu, mergând cu piciorul din spital în spital”, a declarat dr Horațiu Moldovan, secretar de stat la ministerul Sănătății, pentru Europa Liberă. 

La nivel național, România dispune de 1.356 de paturi ATI destinate exclusiv pacienților cu Covid-19, dar pentru acestea avem doar 987 de ventilatoare mecanice. Asta înseamnă că ele nu pot funcționa concomitent. 

Problema și mai critică e însă cea a personalului medical să lucreze în secțiile de ATI. Avem foarte puțini medici din această specialitate, la fel și asistente medicale. 

Horațiu Moldovan a spus, în interviu, că România ar avea nevoie de dublarea personalului la ATI doar pentru a funcționa în condiții minime. Dar...

„În România nu sunt doctori. În România, doctorii au fost plătiți ca tehnicienii de salubritate, timp de 30 de ani. S-a ameliorat venitul de un an, doi. A existat un exod, au plecat 30.000 de medici. Nu avem anesteziști, epidemiologi. Avem puțini. Aparatura, tehnica – ventilatoare, injectomate, la un moment dat se poate cumpăra. Sunt produse care se găsesc pe piață. Dar specialiști care să le folosească se formează în ani. Asta e realitatea medicinei românești, asta avem. (...) În România, lipsesc cam 1.000 de anesteziști (medici ATI). Ar trebui să avem cam 2.000 ca să fim la minimum, să ne descurcăm cât de cât. Standardul în UE, pentru anesteziști, este de 20 la suta de mii de locuitori. Noi avem 5 la suta de mii”, a declarat secretarul de stat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel