Dr Ioana Grințescu și Dr Liliana Mirea: Drumul de la donator la transplant, la Academia de Sănătate

Prof.dr. Ioana Grințescu și conf.dr. Liliana Mirea. Foto: DC MEDICAL
EXCLUSIV
Ediția de luni, 10 iunie, a emisiunii Academia de Sănătate continuă seria dedicată Transplantului în România. Dr Ioana Grințescu și Dr Liliana Mirea, ambele de la Spitalul de Urgență Floreasca din București vor detalia traseul unui transplant, pornind de la identificarea unui potențial donator până la transplantul propiu-zis. Emisiunea va fi transmisă simultan, luni, 10 iunie, de la ora 11.00, pe canalele de Youtube și paginile de Facebook ale DC News și DC Medical.

În ciclul de emisiuni Academia de Sănătate care-și propun să expună publicului românesc mecanismele prelevării de organe, alocării organelor pe teritoriul României și a modalităților în care aceste organe ajung să fie transplantate unor pacienți de pe listele de așteptare, luni, 10 iunie 2019, de la ora 11.00, vom discuta cu profesor doctor Ioana Grințescu, șeful Clinicii de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila" din București de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca și cu conferențiar doctor Liliana Mirea, din aceeași clinică, și persoana responsabilă de procesul de donare de la Floreasca.

„În acest fel discutăm chiar despre prima verigă, de aici începe până la urmă identificarea potențialilor donatori, diagnosticul comoției cerebrale, deci primele etape care duc în final la prelevarea de organe și, ulterior, la transplant" a explicat realizatorul emisiunii Academia de Sănătate, academicianul profesor doctor Irinel Popescu.

Invitatele, oameni cheie în procesul de transplant

Prof. Dr. Ioana Grințescu este de fapt anestezistul care „a dat anestezie primului donator din România la care s-a făcut o prelevare multiorgan, în iunie 1997, la Spitalul de Urgență Floreasca, în același spital în care doamna profesor lucrează și acum, și în care de la acea tânără donatoare s-au prelevat ficatul și rinichii. Ca atare, doamna profesor nu numai că este un om foarte calificat să vorbească despre problemele pe care le-am amintit, dar a parcurs și toată istoria transplantului de organe și țesuturi în România", a continuare acad. prof.dr. Irinel Popescu.

Dr. Liliana Mirea, persoana responsabilă de procesul de donare de la Floreasca, este medic primar ATI la Clinica ATI Spitalul Clinic de Urgență din București și Conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie, Disciplina ATI. Este doctor în științe medicale și secretar general al Societății Române de Nutriție Clinică ROSPEN. De asemenea, este membru fondator al Societății Române de Hemostază și Tromboză și membru SRATI, ARAR, ESA, ESRA, ESPEN.

Cum ajung organele de la donator la primitor

Revenind la ceea ce se va discuta în ediția de luni, 10 iunie, a emisiunii Academia de Sănătate, realizatorul emisiunii și cele două invitate ale sale vor explica, pe scurt, momentul în care începe identificarea unui potențial donator, etapele pe care le parcurge acesta până ajunge familia să discute cu coordonatorul de transplant și vor da explicații legate de diagnosticul morții cerebrale, „de confuziile care au persistat și încă mai persistă, între diferitele tipuri sau situații similare care pot fi confundate cu moartea cerebrală și care nu trebuie confundate cu aceasta", a detaliat dr. Irinel Popescu.

Emisiunea va fi transmisă simultan, luni, 10 iunie, de la ora 11.00, pe canalele de Youtube și paginile de Facebook ale DC News și DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel