Dr. Maria Georgescu, despre HIV-SIDA: prevenția este încă necesară

Infecția cu virusul HIV
EXCLUSIV
Dr. Maria Georgescu, director executiv al ARAS, a fost prezentă la Interviurile DC News și DC Medical, unde a vorbit despre evoluția HIV, a hepatitei C și a consumului de droguri în România. 

Dr. Maria Georgescu, director executiv al Asociației Române Anti-SIDA (AARAS) a explicat la interviurile DC Medical și DC News cât de importante sunt campaniile de prevenire a HIV-SIDA din licee și că, deși nu se mai vorbește de ani buni despre această afecțiune, ea este încă prezentă și produce efecte în societate.

Potrivit ei, pentru Ministerul Sănătății, boala este încă o prioritate. „În bugetul Ministerului Sănătății HIV-SIDA este încă o prioritate, sau cel puține era până la momentul începerii pandemiei COVID-19. Este totuși un capitol în bugetul Ministerului Sănătății important, pentru că, în continuare, tratamentul costă scump și pentru că există în continuare o cohortă mare de pacienți pentru care tratamentele se schimbă destul de des, se ajustează și ajung la medicamente de ultimă generație care nu sunt deloc ieftine. Deci din perspectiva Ministerului Sănătății, HIV-SIDA este încă o prioritate”, a spus ea.

Directorul ARAS a mai arătat că încă mai apar cazuri noi și că, în ciuda faptului că nu se vorbește despre asta, prevenirea este încă necesară.

„E drept că nu se mai vorbește foarte mult de prevenire și supraveghere epidemiologică și asta nu cred că este bine, pentru că, iată, pot să vă dau un exemplu: avem un check point, adică un centru de depistare activă pentru bărbații care fac sex cu bărbați și numai într-o lună, din 53 de teste, am avut 5 pozitive. Deci ar trebui să se vorbească. Nu se vorbește la noi, dar să știți că în societățile civilizate se vorbește și se vorbește bine, în sensul că se face prevenire în licee, sunt campanii permanente în mass media, pentru că, chiar dacă nu se moare de HIV-SIDA, nu se trăiește ușor, pentru că este o boală cronică și sunt costuri destul de importante și pentru societate, dar și pentru bolnav.”

Găsiți mai multe detalii în materialul video atașat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel