Dr Mircea Dediu: În ziua de azi, proporția pacienților care se vindecă de cancer este mult mai mare

Cancerul
EXCLUSIV
Dr Mircea Dediu, reputat oncolog, a explicat la Interviurile DC News și DC Medical, ce arme avem în ziua de azi în lupta contra cancerului. Deși arsenalul este mare, reușita nu e întotdeauna garantată. 

„Dintotdeauna boala neoplazică a avut un tratament cu viză curativă, adică a avut un tratament care oferea perspectiva unei vindecări, cum erau și situații în care acest obiectiv nu era rezonabil”, a explicat Dr Mircea Dediu, medic primar Oncologie, doctor în Științe Medicale și Șef Secție Oncologie Medicală la Spitalul Clinic Sanador. 

El spune că, teoretic, lucrurile se află la același nivel, deși practic îmbunătățirea este absolut vizibilă. 

Sanador

„Ne aflăm în exact aceeași situație, atâta că proporția, procentul pacienților care sunt candidați pentru tratamente cu intenții curative, adică de vindecare, este mult mai mare. Nu e mai puțin adevărat că există și situații în care această opțiune nu este rezonabilă, pentru care, într-adevăr, avem terapii ce asigură o prelungire a supraviețuirii cu o calitate a vieții foarte bună”, a continuat oncologul. 

Evoluția Medicinei, mai ales din ultimul deceniu, a dus, practic la diversificarea arsenalului de arme pe care le avem la îndemână în lupta cu acestă boală cruntă: cancerul.

„Acum, dacă este să ne referim la modul general al acestor progrese, nu trebuie să uităm că au existat progrese în terapiile chirurgicale, și am aii în vedere introducerea robotizării în diverse tehnici chirurgicale. Există, evident, inovații în terapiile iradiante, a radioterapiei, cu diverse modalități care au îmbunătățit considerabil performanța acestor terapii, și bineînțeles există progrese și diversificarea terapiei sistemice și aici avem în vedere că pe lângă terapiile chimioterapice clasice, în ultimii ani au devenit operaționale, ca să spunem așa, terapiile molecular țintite și, bineînțeles, imunoterapia”, a arătat Dr Mircea Dediu, medic primar Oncologie. 

O altă schimbare care s-a produs este în abordarea pacienților, în modul cum sunt tratați și de cine sunt tratați. Detalii, în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel