Dr Monica Dan, despre infecția cu HIV: În România, numărul de cazuri noi a scăzut
06 dec 2018 / 08:55
Invitată la DC Medical, Monica Dan, director de programe la ARAS, a vorbit despre românii infectați cu HIV și SIDA, cu precădere despre consumatorii de droguri injectabile. 
de  Cătălina Burghelea
HIV

Programul HIV – SIDA al României a avut câteva succese notabile, printre ele se numără introducerea destul de timpurie a tratamentului gratuit pentru persoanele afectate de HIV și SIDA, un program care este consistent și bugetar în ceea ce privește tratamentul. Am putut discuta de dezvoltarea, într-o anumită perioadă, a unei rețele destul de bine pusă la punct de testare pentru HIV. A fost un succes faptul că a existat o coordonare reală între instituțiile publice și organizații, asociații, a declarat dr. Monica Dan. 

Câți români sunt infectați cu HIV

Se estimează că România are o rată de diagnosticare destul de bună. Se pare că la noi, în România, estimarea de persoane infectate cu HIV nu depășește cu foarte mult numărul celor care știu deja că sunt infectate. România este o țara cu prevalență mică, adică undeva 1%. În România vorbim de aproape 19.000 de persoane care au fost infectate cu HIV”, a spus Monica Dan. 

România nu prea a făcut

Au existat țări care, sesizând în anii 80-90, că au o problemă în domeniul infecției cu HIV, au luat măsuri foarte rapide în domeniul prevenirii, ceea ce România nu prea a făcut. În ceea ce privește punerea la dispoziție a testării, în ceea ce privește programele care vizează consumatorii de etnobotanice injectabile, unele țări ca Franța, Italia, Spania, nu s-au mobilizat foarte repede, în timp ce țări precum Anglia sau Australia au acționat pe toate canalele.

În România a existat un vârf, un număr crescut de cazuri noi, de prin 2009 până în 2012, ceva neașteptat, care s-a asociat cu consumatorii de droguri. Acum, numărul de cazuri noi a scăzut, cu precădere în rândul consumatorilor de droguri, dar nu este o scădere semnificativă, a mai spus dr. Monica Dan. 

VEZI mai jos interviul complet

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?