Dr. Monica Dan: Lucrătoarele sexuale au interes pentru sănătatea proprie

HIV
Dr. Monica Dan a vorbit, pentru DC Medical, despre un subiect mai puțin dezbătut în România: lucrătoarele comerciale care furnizează servicii sexuale, din ce cauză sunt mai vulnerabile în societate și care este situația lor, la ora actuală. 

Lucrătoarele comerciale care furnizează servicii sexuale, dacă sunt în filiere de trafic, sunt complet expuse la infecția cu HIV.

Nu a mai fost făcut un studiu de seroprevalență și comportamentală în rândul lucrătoarelor sexuale din 2010. Deci asta este o altă responsabilitate care nu e pusă în practică de Ministerul Sănătății, este cea de cunoaștere a epidemiei. Ar fi important de făcut astfel de studii o dată la doi ani, ca să vedem la cât s-a ajuns cu prevalența. În 2010, era o prevalență la fel ca în populația generală, sub 1%. Acum, nu se mai știe cum este, a declarat dr. Monica Dan. 

De ce era mai scăzută în 2010?

Prevalența a fost redusă pentru că, după părerea mea, aceste persoane au interes pentru sănătatea proprie, încearcă să se protejeze, folosesc prezervative, fac teste regulat, iau lubrifianții de la noi, discută cu noi, a mai spus Monica Dan. 

Ele au o poziție slabă, vulnerabilă în societate 

Sexul comercial a fost decriminalizat, scos din Codul Penal în 2014. Nu mai poți fi pedepsită cu închisoare. Cu toate astea, chiar dacă a fost scos articolul respectiv din Codul Penal, ele tot au o poziție slabă, vulnerabilă în societate, pentru că, dacă ele se duc să reclame un abuz din partea unui client atunci când își exercită ocupația, cine le ia pe ele în seamă? Ele sunt în continuare clientele Poliției. Adică sunt întâlnite în stradă, sunt amendate și au amenzi nenumărate care se strâng la ANAF, a zis dr. Monica Dan. 

Mai multe detalii în interviul de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel