Dr Ovidiu Băjenaru: Somnul, esențial pentru viață. Insomnia, tipul fatal

Insomnia              Foto: Pixabay
EXCLUSIV
Invitat, astăzi, la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, prof dr Ovidiu Băjenaru a vorbit despre importanța somnului pentru organismul uman și despre forma fatală de insomnie, cea care odată declanșată în maximum 2-3 ani te ucide.

Prof.dr. Ovidiu Băjenaru, profesor de neurologie, director al Departamentului de neuroștiințe clinice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila" București și șeful Clinicii de neurologie din Spitalul Universitar de Urgență București, este membru corespondent al Academiei Române și Președinte de Onoare ad vitam al Societății de Neurologie din România.

Una din ariile sale de expertiză o reprezintă somnul și patologiile sale, iar la emisiunea Academia de Sănătate, profesorul a vorbit exact despre ele. În primul rând, a spus prof.dr. Ovidiu Băjenaru, trebuie să înțelegem ce este somnul și cum se produce el.

Somnul, mai mult decât o stare de veghe

„Somnul nu este doar o stare pasivă. Somnul nu este doar lipsa de stare de veghe. Somnul este o componentă esențială și el se realizează, se menține, printr-o serie de mecanisme specifice, care sunt foarte active și care funcționează după niște reguli biologice foarte complexe într-o anumită perioadă a unui ritm circadian. Ritmurile circadiene sunt ritmurile cu o ciclicitate de 24 de ore. Și la om, aceste ritmuri circadiene, de exemplu, spre deosebire de alte specii de animale, sunt reglate în principal de lumină. Din acest motiv, în condiții fiziologice absolut normale, în timpul perioadei luminoase a zilei, noi suntem în stare de veghe, ceea ce știe toată lumea, și somnul fiziologic cel mai firesc, cel mai normal, este somnul de noapte. Și unul dintre declanșatorii importanți, de exemplu, ai mecanismelor care vor induce starea de somn, care are și ea mai multe stadii, îl reprezintă, din punct de vedere biologic, scăderea luminozității mediului din jur. Sigur, nu este numai asta, pentru că astăzi avem și lumină artificială, avem o sumedenie de lucruri, dar care la un moment dat pot deveni factori perturbatori tocmai pentru că sunt diferiți de ciclicitatea biologică naturală", a arătat profesorul.

Formă de insomnie care e fatală

Somnul este, așadar, un proces biologic complex legat de creier, o componentă activă a vieții, după cum a explicat expertul. Este absolut vital, dovadă fiind că persoanele care au forma cea mai gravă formă de insomnie – care afectează, statistic, o persoană din 10 milioane - mor în maximum 2-3 ani de la declanșarea bolii, după ce se chinuie cumplit cu un declin fizic și mental accelerat.

„Există și o boală din păcate, o boală prionică, și care are și o componentă genetică, și care se numește Insomnia Familială Fatală. Pentru că la aceste persoane este un proces neurodegenerativ care afectează structurile din trunchiul cerebral care sunt esențiale în realizarea mecanismelor somnului și acolo orice fel de tratament, orice ai încerca să faci, nu există substratul care să inducă și să mențină somnul. Și în mod inevitabil, această boală, care până în momentul de față nu are niciun fel de tratament, este o boală mortală, o boală fatală. În decurs de luni, maximum doi-trei ani , aduce deteriorarea cognitivă, demență și moarte în cele în urmă, fără niciun fel de cale de scăpare”, a detaliat dr. Ovidiu Băjenaru.

Ce face bun somnul pentru organism

Ce ne spune asta? Că somnul este o stare biologică esențială pentru organism și viață, este o perioadă în care în întreg organismul, dar în mod special în creier, „se desfășoară o serie de procese metabolice, niște rețele neuronale care sunt active în mod particular în timpul somnului, și care în esență vizează 2-3 aspecte". Potrivit prof.dr. Ovidiu Băjenaru acestea sunt:

Odihna fizică: „De care organismul are nevoie pentru a-și reface resursele metabolice și a avea resursele energetice în desfășurarea activității normale".

Reglările neuro-endocrine și metabolice: „Acestea sunt esențiale pentru sănătatea noastră".

Aspectul informatic, foarte prețios: „Ne referim la faptul că somnul este esențial pentru realizarea, dezvoltarea și menținerea funcțiilor noastre cognitive, în special a memoriei. Și alte domenii cognitive sunt influențate. Și în absența unui somn fiziologic, unul dintre primele semne care apar sunt tulburările de memorie", a completat profesorul.

Ce înseamnă un somn normal, adică cât ar trebui să dormim pe noapte, ce înseamnă calitatea somnului și ce analize și investigații se fac când ai probleme de somn, aflați în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel