Dr Tudor Ciuhodaru: Hemoragia gastrointestinală superioară, ce poate provoca afecțiunea pe care o are Draga Olteanu Matei

Medicul Tudor Ciuhodaru
EXCLUSIV
Multe afecțiuni, dar și tratamente medicale, pot provoca hemoragii gastrointestinale suprioare precum cea pe care o are actrița Draga Olteanu Matei. Conf univ dr Tudor Ciuhodaru a explicat, EXCLUSIV pentru DC Medical, că afecțiunea, care e des întâlnită în practica clinică, devine o complicație posibil fatală în anumite condiții. Iată care: 

Hemoragia gastrointestinală superioară este o afecțiune medicală des întâlnită în practica clinică. Se prezintă de obicei sub formă de melenă (eliminarea prin scaun a sângelui digerat) sau hematemeză (voma cu sânge de origine digestivă), dar se poate prezenta și ca hematochezie (pierdere de sânge prin rect, de obicei datorată hemoragiei digestive inferioare, dar poate fi și rezultatul unei hemoragii digestive superioare) în caz de sângerare rapidă. 

„Este situație critică, cu risc vital imediat. Șocul hemoragic și coma indică o formă severă de hemoragiei gastrointestinală. La aceasta se adaugă faptul că vârstnicii, în  general, au patologii conexe, cardiologice și neurologice, pentru care fac tratamente cu anticoagulante, antiagregante, care agravează, potențează hemoragia digestivă. Să știți că 45% din hemoragiile digestive superioare se petrec la persoane peste 65 de ani, și de multe ori necesită resuscitate, intubare și internare la Terapie Intensivă. Dată fiind vârsta și comorbiditățile pe care cunoscuta actriță le are, prognosticul este extrem de rezervat”, a explicat, EXCLUSIV pentru DC Medical, conf univ dr Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe. 

Evaluarea inițială a unui pacient cu suspiciune de hemoragie gastrointestinală superioară începe cu evaluarea stării hemodinamice, identificarea factorilor potențiali de risc și triajul adecvat al nivelului de îngrijire. După măsurile de resuscitare, se poate efectua o evaluare endoscopică pentru a diagnostica și trata potențial sursa sângerării. Factorii de risc care cresc tendința de sângerare recurentă ar trebui identificați și abordați. 

Ce poate provoca hemoragia gastrointestinală superioară

În funcție de zona în care s-a produs hemoragia, ea poate fi provocată de mai multe lucruri:

La nivelul esofagului poate fi produsă de: Varice esofagiene, esofagită erozivă, esofagită infecțioasă, esofagită indusă de medicamente, malignitate esofagiană, sindromul Mallory-Weiss, etc.

La nivelul stomacului, poate fi declanșată de ulcer peptic, varice gastrice, malignitate gastrică, gastropatie portal hipertensivă, ectazie vasculară antrală gastrică, leziune Dieulafoy

La nivelul intestinului subțire (proximal de ligamentul lui Treitz) poate fi provocată de ulcer duodenal, malignitate duodenală

Alte cauze, rare, pot fi Hemobilia, Hemosuccus pancreaticus, fistula aortoenterică. 

Ulcerul peptic este însă cea mai frecventă cauză de hemoragie gastrointestinală superioară, arată experții de la MayoClinic (link direct): „Ulcerația apare atunci când mecanismele de apărare ale mucoasei din tractul gastrointestinal superior sunt copleșite de factori endogeni (acid, pepsină, bilă) sau exogeni. Cele mai frecvente două cauze ale ulcerului peptic sunt: utilizarea antiinflamatoarelor și infecția cu Helicobacter pylori, ambele putându-se prezenta cu ulcerație gastrică sau duodenală. Alte cauze mai puțin frecvente includ stresul fiziologic, hipersecreția acidă (adică gastrinomul - tumoră a pancreasului endocrin) și malignitatea. Ulcerul indus de stres este cel mai probabil observat la pacienții grav bolnavi din unitatea de terapie intensivă, cu ventilație mecanică pe termen lung și coagulopatie ca factori de risc predominanți”. 

Hemoragia gastrointestinală superioară poate fi provocată și de rupturi în căptușeala esofagului, tubul care conectează gâtul la stoma. Cunoscute sub numele de sindrom Mallory-Weiss, ele pot provoca multe sângerări. Acestea sunt cele mai frecvente la persoanele care consumă alcool în exces.

Hemoragia gastrointestinală superioară poate fi provocată și de varice esofagiene – adică vene anormale, mărite, în esofag. Această afecțiune apare cel mai adesea la persoanele cu boli hepatice grave.

De asemenea, hemoragia gastrointestinală superioară poate fi provocată și de esofagită. Această inflamație a esofagului este cel mai frecvent cauzată de boala de reflux gastroesofagian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel