Dr. Valeriu Gheorghiță: Caravane pentru vaccinarea anti-COVID; Vaccinuri depozitate la Cantacuzino și specialist în comunicare

Medicul Valeriu Gheorghiță  FOTO: Spitalul Militar Central
Dr Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a declarat că vor fi înființate și centre mobile de vaccinare - caravane - pentru imunizarea persoanelor care sunt greu deplasabile sau a celor cu dizabilități. Campania de vaccinare va avea un specialist în comunicare. 

„Centrele de vaccinare vor fi, pe de o parte, la nivelul spitalelor, care vor vaccina personalul propriu, și vor fi înființate centre de vaccinare fixe și centre de vaccinare mobile - caravane, care vor asigura vaccinarea persoanelor care sunt greu deplasabile, de exemplu în mediul rural, sau a persoanelor cu dizabilități. De asemenea, echipe mobile de vaccinare vor asigura, în parte, vaccinarea persoanelor din infrastructura esențială critică", a declarat dr Valeriu Gheorghiță.

Vaccinuri de la Pfizer și AstraZeneca

Primele doze de vaccin vor veni în România în cel mai optimist caz la sfârșitul lunii viitoare.

„În cel mai fericit caz, ne așteptăm ca în a doua jumătate a lunii decembrie să avem disponibile primele doze de vaccin, cel puțin de la o companie producătoare. În scenariul pesimist, probabil că vom vorbi de luna ianuarie - februarie", a afirmat Valeriu Gheorghiță, la Digi 24.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a precizat că ar fi vorba despre cel puțin 2,4 milioane de doze de la AstraZeneca și, probabil, tot atâtea de la Pfizer.

„Din 1.200.000 de doze noi putem vaccina circa 600.000 de persoane. În acest moment, în sistemul medical sunt estimate circa 250.000 - 300.000 de persoane. Cu siguranță noi vom acoperi mai mult decât personalul medical și tot ce înseamnă personal auxiliar din domeniul sănătății și domeniul asistenței sociale și foarte probabil vom începe și campania de vaccinare pentru persoanele vulnerabile - vârstnici și cei cu boli cronice, în paralel cu vaccinarea persoanelor care desfășoară activități în infrastructura critică”, a arătat medicul.

Depozitarea, la Institutul Cantacuzino

Dr. Valeriu Gheorghiță a menționat că principalul centru de stocare în România va fi Institutul Cantacuzino.

„Vor exista, pe lângă Institutul Cantacuzino, încă șase centre regionale, respectiv în locația a șase spitale militare, care vor fi prevăzute - și există aparatura - cu aceste congelatoare de minus 80 de grade care au capacitatea de stocare a unui număr mare de doze. (...) La minus 80 de grade dozele rezistă timp de șase luni, însă datoria noastră este să epuizăm cât mai rapid aceste doze, pentru că nu putem să lărgim la nesfârșit capacitatea de stocare. În permanență vom avea tranșe de vaccinuri care ne vor fi livrate și atunci noi trebuie să asigurăm în paralel și consumul acestor doze”, a subliniat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID.

El a arătat că tot procesul de vaccinare se va efectua în urma unei planificări, în mod deosebit pentru sistemul medical și de asistență socială și în baza unor programări electronice pentru celelalte categorii de persoane, iar programarea se poate face fie electronic, fie telefonic, fie prin intermediul medicului de familie, dar toate datele se vor revărsa în aceeași platformă comună tocmai pentru a avea o evidență cât mai clară a numărului persoanelor imunizate.

Comunicator pentru campanie

Există deja un expert în comunicare care va coordona informarea populaţiei, iar comunicarea se va face prin mai multe mijloace.

„Va exista o platformă comună în care fiecare persoană poate să găsească cele mai importante informații despre vaccinare și despre tipurile de vaccinuri. De asemenea, pe lângă această platformă vor exista o serie de comunicatori, care sunt experți în domeniul medical, asociaţii profesionale, inclusiv asociații de pacienți, la care vor adera și experți din alte domenii și lideri de opinie din alte domenii - mediul cultural, artistic, atâta timp cât doresc să facă parte din această activitate de informare”, a mai spus medicul Valeriu Gheorghiță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel