Dr Victor Costache: Se va demara rapid modernizarea centrelor de transfuzii sanguine

Dr Victor Costache. Foto: DC Medical
Ministrul Sănătății, dr Victor Costache, a anunțat că dorește demararea imediată a reorganizării și modernizării sistemului național de transfuzie sanguină.

Dr Victor Costache, ministrul Sănătății a prezidat, miercuri, dezbaterea organizată la Palatul Parlamentului de către Ministerul Sănătății în parteneriat cu Compania Unifarm SA și Comisia de Sănătate din Senat, cu tema „Reorganizarea sistemului național de transfuzie sanguină: Realități naționale și standarde europene".

Timp de 4 ore, experți români și străini din domeniul medical transfuzional, reprezentanți din sistemul național de transfuzii, reprezentanți ai pacienților, dar și din cadrul Administrației Prezidențiale, Guvernului României, Ministerului Sănătății și Parlamentului au discutat despre situația sistemului național de transfuzie sanguine, despre îmbunătățirea și eficientizarea activității de transfuzie, dar și despre necesitatea schimbării legislative urgente în domeniu.

Toți participanții la dezbatere au fost de acord cu faptul că sistemul trebuie restructurat și modernizat pentru îmbunătățirea accesului pacienților la sânge, produse și derivate din sânge.

„Transfuzia sanguină reprezintă o prioritate strategică de siguranță națională, iar sistemul va primi atenția cuvenită. Am organizat această dezbatere pentru a consemna toate punctele de vedere – din partea pacienților, experților, profesioniștilor din domeniul sănătății, marii consumatori de sânge și furnizorii de produse din sânge. Pentru îmbunătățirea activității avem în vedere măsuri pe termen scurt, dar și măsuri pe termen mediu și lung. Se va demara rapid modernizarea centrelor de transfuzii sanguine, deoarece interesul pacienţilor din România primează şi nu putem asista la dezbateri fără să luăm nicio decizie între timp. În planul de investiţii pot să vă anunţ că sunt prevăzute deja 30 de milioane de lei numai pentru modernizarea centrelor de transfuzie în 2020. Trebuie făcute angajări, trebuie plătite orele suplimentare, există resursele bugetare, trebuie deschise sâmbătă şi duminică. Vom vedea planul de soluţii al experţilor din domeniu. Ne dorim schimbarea legislației în domeniu în beneficiul pacienților noștri", a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel