Ebola: pacient diagnosticat în Congo, decedat în timpul transferului, aproape de Rwanda

Ebola a ucis mii de oameni
Primul pacient diagnosticat cu Ebola în Goma, cel mai mare oraş din estul Republicii Democrate Congo, a murit în timpul transferului către o clinică.

Ebola, Congo. "Din păcate, pot confirma moartea pacientului în drum spre Butembo", a declarat jurnaliștilor guvernatorului provinciei Nord-Kivu din Republica Democratică Congo, Carly Nzanzu, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres. Informația apare și pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății. 

Primul pacient diagnosticat cu Ebola în Goma era dus la Butembo pentru îngrijiri. Însă a murit pe drum. Butembo este unul dintre principalele focare ale epidemiei de Ebola în Congo. Iar Goma este cel mai mare oraș din estul Republicii Democrate Congo, cu circa un milion de locuitori, situat la mai mult de 350 de kilometri de locul unde Ebola a fost detectată pentru prim dată în urmă cu un an. Goma este cel mai mare oraş din RDCongo afectat de focarul de febră hemoragică și se află la frontiera cu Rwanda, cu un aeroport care deserveşte capitala Kinshasa, Entebbe-Kampala şi Addis Abeba, şi un port care face legătura cu provincia vecină Sud-Kivu.

Diagnosticul unui prim pacient din Goma a venit ca un şoc pentru autorităţile congoleze şi pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). "Cazul din Goma este un avertisment. (...) Este este un avertisment pentru că, de fiecare dată când boala circulă, aceasta se poate stabili în altă parte", a punctat luni, 15 iulie, la Geneva, responsabilul OMS pentru situaţii de urgenţă, Mike Ryan.

Potrivit Agerpres, OMS a anunţat luni că echipele medicale au identificat 60 de persoane cu care pacientul, un pastor, a intrat în contact din momentul în care s-a îmbolnăvit şi că jumătate dintre ele au fost vaccinate.

Până în prezent, 2.500 de persoane au fost infectate cu Ebola şi aproape 1.700 au murit. Iar 3 cazuri Ebola provenite din Congo au fost confirmate în Uganda vecină în urmă cu lună, însă de atunci nu au mai fost înregistrate noi cazuri în această ţară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel