Eczemele, efect secundar: risc mai mare de a suferi fracturi
03 aug 2020 / 15:35
Eczemele, aparent nu au nicio legătură cu fragilitatea oaselor. Totuși, ultimele cercetări arată o mai mare predispoziție spre osteoporoză și risc mai mare de fracturi.
de  Angela Sabău
Piele

Eczema este o afecțiune obișnuită a pielii, care însă poate crește riscul de fracturi osoase. Cel puțin asta reiese dintr-un studiu publicat recent în The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Autorii studiului au descoperit că cele 500.000 de persoane din studiu care au prezentat eczeme (care provoacă mâncărimi și piele uscată), aveau un risc cu 7% până la 18% mai mare să sufere o fractură la încheietura mâinii, șold, pelvis sau coloana vertebrală în comparație cu cei peste 2,5 milioane de participanți care nu aveau afecțiunea, potrivit health.harvard.edu

Cercetătorii au spus că nu este clar dacă acest risc crescut de fractură a fost legat de eczema în sine sau dacă alți factori au cauzat asocierea.

De exemplu, creșterea riscului ar fi putut fi legată de medicamentele pe care oamenii le-au luat pentru a trata eczema. Chiar și așa, dacă aveți eczeme, autorii studiului spun că poate merită să vă întrebați medicul dacă puteți avea un risc crescut de osteoporoză.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?