Efectele dulciurilor asupra organismului

Toată lumea iubește dulciurile, însă oamenii de știință avertizează că un consum excesiv poate afecta sănătatea. Dulciurile tind să fie lipsite de substanțe nutritive benefice, în timp ce sunt pline de cele dăunătoare, inclusiv grăsimi saturate și zaharuri artificiale. Nu toate dulciurile au aceeași compoziție nutritivă, astfel încât efectele pot diferi de la produs la produs.

Potrivit Livestrong, dulciurile mâncate în exces, pot dăuna grav sănătății.

Risc crescut de diabet

Consumul de dulciuri îți poate crește riscul de diabet, o afecțiune în care corpul are un nivel al glicemiei anormal de ridicat. O serie de factori alimentari pot promova această afecțiune. Conform cercetărilor din numărul de iunie 2007 al „The Journal of Nutrition", un aport mare de zaharuri adăugate factorul de risc principal pentru diabet. Aceste zaharuri adăugate în dulciuri sunt cele care le fac să fie gustoase, dar, de asemenea, dăunează fizic.

Carii

Consumul de dulciuri poate fi, de asemenea, în detrimentul sănătății dentare. După cum explică „Journal of the American Dental Association" din 2002, zaharurile produc un acid nociv atunci când vin în contact cu placa dentară, iar acest lucru încurajează apariția cariilor. Sucurile care conțin acid citric sau fosforic pot, de asemenea, să producă eroziuni, ceea ce provoacă deteriorarea permanentă a dinților.

Colesterol HDL redus

Cele două tipuri de colesterol din corpul tău sunt lipoproteina cu densitate mică sau colesterolul rău, colesterolul cu densitatea ridicată sau colesterolul bun. Stilul sănătos de viață, cum ar fi exercițiile fizice, pot influența nivelul colesterolului, iar dieta poate juca un rol semnificativ. Potrivit unui studiu din numărul din aprilie 2010 al „The Journal of the American Medical Association", consumul crescut de alimente zaharoase îți poate scădea nivelul de lipoproteine cu densitate ridicată, ceea ce dăunează sănătății cardiovasculare. Lipoproteinele cu densitate ridicată sunt utile, deoarece elimină excesul de colesterol din sânge. Având un nivel mai scăzut de lipoproteine cu densitate ridicată, colesterol se acumulează în vasele de sânge și inhibă fluxul de sânge sau îl blochează, o afecțiune cunoscută sub numele de boala coronariană.

Dificultăți de dietă

Dacă încercați să slăbiți, consumul de dulciuri poate inhiba eforturile de a scădea kilogramele. Dulciurile tind să fie bogate în calorii, astfel încât porțiile mici furnizează cantități mari de calorii. Dulciurile tind, de asemenea, să fie lipsite de fibre, un nutrient care promovează sățietatea, astfel încât chiar și cu conținut ridicat de calorii, aceste gustări nu țin de foame. În plus, dulciurile sunt bogate în glicemie, ceea ce înseamnă că au un impact semnificativ asupra nivelului de zahăr din sânge. Aceasta poate inhiba și pierderea în greutate; Un studiu din numărul din iunie 2011 al „Jurnalului de nutriție" a descoperit că consumul de alimente cu indicele glicemic mic a avut succes în pierderea în greutate.

Creșterea riscului de boală Crohn

Boala Crohn este o boală inflamatorie a intestinului, ceea ce înseamnă că afecțiunea produce inflamația continuă a tractului intestinal. Boala provoacă mai multe efecte grave, inclusiv dureri abdominale, febră, diaree persistentă și pierderea poftei de mâncare. Potrivit Universității din Maryland Medical Center, o dietă bogată în zahăr și grăsimi saturate este un factor de risc major pentru boala Crohn.

Sănătatea oaselor

Mâncarea dulciurilor frecvent poate afecta negativ și sănătatea oaselor. Cercetările publicate în ediția din iunie 2008 a „Revizuirii nutriției" au constatat că dietele bogate în zahăr pot reduce rezistența osoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel