Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dr Sorin Rugină, despre efectele toxice ale antibioticelor. EXCLUSIV
19 apr 2019 / 07:23
Prof dr Sorin Rugină, șeful Catedrei de Boli Infecțioase de la Facultatea de Medicină a Universității Ovidius Constanța și rectorul acestei universități, a explicat la emisiunea Academia de Sănătate, cum folosirea îndelungată a unor antibiotice a dus la efecte toxice.
de  Adisa Codruț
Pentru că sunt folosite prea des și nu conform prescripției, antibioticele ajung să aibă efecte toxice

Administrarea unor antibiotice pe termen lung a dus la apariția de efecte toxice și la apariția rezistenței la medicamente a organismului.

„Antibioticele au apărut pe piața medicală în urma unor studii clinice. (...) Însă lucrurile studiate nu se potrivesc întotdeauna cu ceea ce se întâmplă când medicamentul ajunge în organismul uman. De aceea există și studii post-market", a arătat prof dr Sorin Rugină, șeful Catedrei de Boli Infecțioase de la Facultatea de Medicină a Universității Ovidius Constanța, la emisiunea Academia de Sănătate, transmisă de DC Medical.

Iar unele dintre antibiotice sunt retrase de pe piață în urma efectelor adverse constatate. Profesorul Rugină a subliniatcă apariția pe piață a unui antibiotic înseamnă o investiție financiară foarte mare. Iar „rata de supraviețuire a unui antibiotic deprinde de cum îl utilizăm", adaugă acesta.

De la greață la rupturi de tendoane

Dacă unele efecte adverse sunt trecătoare – stări de greață, probleme digetsive -, altele au avut reacții destul de severe – au dus la forme de insuficiență hepatică, de diabet.

„Utilizarea antibioticelor nu trebuie abuzată. Pot duce la efecte nedorite. (...) există un clasament al toxicității (n. r. în lume), de aceea se impune o politică coerentă de utilizare a antibioticelor pentru că, pe lângă, manifestările digestive, care sunt trecătoare, apar și manifestări extrem de grave decât infecția pe care o tratăm", a avertizat specialistul.

Acesta a dat și o serie de efecte adverse în urma utilizării unor antibiotice: rupturi de tendoane la doar trei săptămâni de la folosirea unui antibiotic, ruptură de aortă. „Asta ne face ne noi, medicii, să devenim mult mai precauți în a prescrie astfel de medicamente", a punctat dr Sorin Rugină.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?