Etichetă de securitate comestibilă pe medicamente, împotriva contrafacerii

Eticheta de securitate va putea fi citită cu telefonul mondial
Pentru a împiedica vânzarea medicamentelor contrafăcute, doi cercetători au creat o etichetă de securitate comestibilă, care poate fi identificată cu telefonul mobil! VIDEO

Fabricarea medicamentelor pe bază de rețetă, cu marcaje, culori, forme sau ambalaje distincte nu este suficientă pentru a le proteja de contrafacere, au arătat rapoartele Administrației SUA pentru droguri.

Medicamentele contrafăcute sunt o afacere înfloritoare, care reprezintă cel puțin 10% din comerțul farmaceutic global, în timp ce pretind mii de vieți pe an.

În SUA, medicamentele contrafăcute variază de la cele pentru tratamentul cancerului și a diabetului până la medicația cu disfuncție erectilă. Opioidele contrafăcute au provocat decese în 46 de state.

Ei bine, cercetătorii de la Universitatea Purdue își propun să împiedice falsificatorii cu o etichetă de securitate comestibilă încorporată în medicamente.

Etichetarea medicamentelor nu numai că va feri de falsuri, dar va ajuta și farmaciile să verifice mai bine legitimitatea unui medicament înainte de a-l vinde consumatorilor.

Fiecare etichetă e unică

"Fiecare etichetă este unică, oferind un nivel de securitate mult mai ridicat", a spus Young Kim, profesor asociat la Școala de Inginerie Biomedicală din Purdue.

Eticheta acționează ca o amprentă digitală pentru fiecare capsulă sau tabletă medicamentoasă, folosind o tehnică de autentificare numită „funcții fizice neclonabile" sau PUF, care a fost dezvoltată inițial pentru securitatea informațiilor și a hardware-ului.

PUF-urile au capacitatea de a genera un răspuns diferit de fiecare dată când sunt stimulate, ceea ce le face imprevizibile și extrem de dificil de duplicat. Nici măcar producătorul nu ar putea re-crea o etichetă PUF identică.

Grupul lui Kim este primul care a creat un PUF comestibil - o peliculă subțire, transparentă, formată din proteine de mătase și proteine fluorescente, contopite genetic. Deoarece eticheta este ușor digerabilă și făcută în totalitate din proteine, ea poate fi consumată ca parte a unei pastile sau a unei tablete.

Strălucirea diverselor surse de lumină LED de pe etichetă excită microparticulele fluorescente de mătase, determinându-le să genereze un model întâmplător diferit de fiecare dată. Microparticulele emit culori fluorescente cian, verde, galben sau roșu.

Biții digitali pot fi apoi extrași dintr-o imagine a acestor tipare pentru a produce o cheie de securitate, pe care o farmacie sau un pacient ar putea-o folosi pentru a confirma că un medicament este autentic.

„Citite” cu a aplicație pe mobil

În prezent, cercetătorii transformă acest proces într-o aplicație pentru smartphone, atât pentru farmacii, cât și pentru consumatori.

„Conceptul nostru este de a folosi un smartphone pentru a capta o lumină LED de pe eticheta de securitate și a face o poză cu acesta. Aplicația identifică apoi dacă medicamentul este autentic sau fals", a spus Jung Woo Leem, asociat postdoctoral în inginerie biomedicală la Purdue.

Eticheta are, de asemenea, potențialul de a conține mult mai multe informații decât o simplă confirmare a medicamentului, a spus Leem, cum ar fi doza și data de expirare.

Leem a descoperit că eticheta funcționează cel puțin o perioadă de două luni fără ca proteinele să se degradeze. În continuare, echipa va trebui să confirme că eticheta ar putea dura atât timp cât o face un medicament și că nu afectează ingredientele cheie sau potența unui medicament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel