Exercițiile fizice protejează sănătatea oaselor după operația bariatrică (de slăbire)

Grăsimea de pe burtă
Deși operația de slăbire - bariatrică - este un tratament extrem de eficient pentru obezitate, poate fi în detrimentul sănătății oaselor. 

Un nou studiu publicat în Journal of Bone and Mineral Research (link direct studiu) sugerează că exercițiile fizice pot ajuta la soluționarea acestui neajuns.

Studiul a împărțit randomizat 84 de pacienți supuși unei intervenții chirurgicale de scădere în greutate – operație bariatrică – într-un grup de pacienți care au făcut exerciții fizice și un grup de control care nu au făcut astfel de exerciții, și care au fost urmăriți timp de 11 luni. Grupul de pacienți cu exerciții fizice a făcut de fapt exerciții cu impact ridicat, de echilibru și de rezistență, de trei ori pe săptămână.

Citește și: Operația bariatrică crește riscul de fracturi. Obezitate

La 12 luni de la intervenție, participanții la grupul cu exerciții au avut măsurători mai mari ale densității minerale osoase la nivelul coloanei lombare și la antebraț, comparativ cu cei din grupul de control. De asemenea, participanții care au participat la cel puțin jumătate din sesiunile de exerciții au avut o densitate minerală osoasă mai mare la nivelul gâtului femural decât cei din grupul de control.

„Aceste constatări au arătat că un program de exerciții structurate poate fi o opțiune de tratament validă pentru a reduce pierderea osoasă indusă de operația bariatrică (de slăbire), care poate fi deosebit de importantă, deoarece mulți pacienți sunt supuși unei intervenții chirurgicale la vârsta adultă timpurie sau chiar la vârste pediatrice”, a spus autorul principal Florêncio Diniz –Sousa, de la Universitatea din Porto, în Portugalia. 

„După cum s-a menționat în ghidurile de activitate fizică ale Organizației Mondiale a Sănătății lansate recent, exercițiile fizice regulate ar trebui să fie o prioritate pentru toată lumea, inclusiv pentru pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală de slăbire”, a mai arătat acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel