Expunerea prenatală la substanțe ignifuge duce la probleme de citire
12 ian 2020 / 20:37
Expunerea prenatală la substanțe ignifuge de flacără poate crește riscul problemelor de citire la copii, susține un studiu.
de  Adisa Codruț
Citit

Expunerea prenatală, substanțe. Cercetători de la Colegiul Medicilor și Chirurgiilor din Universitatea Columbia Vagelos sugerează că expunerea prenatală la eteruri difenil polibromurați (PBDEs) - un tip de ignifug, despre care se știe că are efecte adverse asupra dezvoltării creierului - ar putea modifica procesele cerebrale implicate în lectură.

Potrivit news-medical.ro, utilizarea PBDE-urilor a fost interzisă, dar expunerea la compuși este încă răspândită deoarece nu se degradează ușor în mediu. Echipa de cercetare a analizat datele de neuro-imagistică de la 33 de copii de 5 ani - toți cititorii începători - cărora li s-a acordat pentru prima dată o evaluare de citire ca să identifice eventualele problemele de citire. S-au folosit probe de sânge matern, prelevate în timpul sarcinii, pentru a estima expunerea prenatală la PDBEs. Cercetătorii au descoperit că la copiii cu o expunere mai mare la PDBE duce la probleme de citire.

"Întrucât problemele de procesare socială nu sunt un aspect obișnuit al tulburărilor de lectură, descoperirile noastre sugerează că expunerea la PDBEs nu afectează întregul creier - doar regiunile asociate lecturii. (...) Rezultatele noastre sugerează că efectele expunerii sunt prezente în creier înainte de a putea detecta modificări ale comportamentului", a declarat Amy Margolis, profesor asistent de Psihologie medicală în Departamentul de Psihiatrie din Colegiul Medicilor și Chirurgiilor din Columbia University.

Studiile viitoare vor demonstra dacă intervențiile comportamentale la vârste fragede pot reduce impactul acestor expuneri.

Cercetarea, AICI.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?