Federația Ambulanța: Stimulentul de risc trebuie dat și în Serviciile de Ambulanță. 242 de cadre infectate

Ambulanță
Conducerea Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România cere acordarea stimulentului de risc și angajaților din Serviciile de ambulanță. 242 dintre ei sunt infectați cu coronavirus

Conducerea Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România a solicitat în scris Ministrului Sănătăţii Nelu Tătaru și Secretarului de Stat dr. Raed Arafat intervenția de urgență în calitatea pe care o au, pentru ca personalul operativ de intervenție din Serviciile Publice de Ambulanță, care desfășoară activitatea în teren, să beneficieze de stimulentul de risc prevăzut în OUG nr. 43/2020 pe perioada Stării de urgență decretată în luptă cu virusul COVID -19.

Personal supus riscurilor

Solicitarea conducerii FNSAR vine în urma nemulțumirilor și discriminării personalului operativ de intervenție, care în toată această perioadă a fost supus unui risc continuu și agresiv, prin felul activității de intervenție în teren, în medii diferite, unități sanitare destinate celor infectați cu virusul COVID -19, în familii, comunități, spații destinate celor aflați în carantină, în izolare impusă, recoltare de probe, situații ascunse și necunoscute, etc.
OUG nr. 43/2020 responsabilizează conducerea serviciilor de ambulanță de nominalizarea personalului care beneficiază de stimulentul de risc, iar machetele transmise de anumite direcții din cadrul Ministerului Sănătății către conducerea serviciilor de ambulanță au avut interpretări diferite privind interpretarea Ordonanței în vederea alocării stimulentului de risc de 2.500 lei brut lunar și perioada acordării.

„Faptul că la elaborarea situațiilor tip machetă cerute de minister nu a existat consultare cu cei din teren, cât și cu partenerul social pentru a da detalii privind intervenția echipajelor în această perioadă de pandemie și riscul la care a fost și este supus personalul de intervenție din teren, a făcut ca situațiile cerute de minister și transmise de conducerea serviciilor de ambulanță să fie discriminatorii în acordarea stimulentului de risc, situații care nu reprezintă realitatea din teren a riscului, fiind imposibil de identificat cerințele din machetă", arată conducerea Federației.

Personalul operativ de intervenție din Serviciile Publice de Ambulanță a apreciat intențiile Guvernului României de a acorda stimulentul de risc pentru personalul din linia întâi în lupta cu virusul COVID-19, stimulent stabilit prin OUG nr. 43/2020, luptă în care personalul operativ de intervenție din serviciile de ambulanță a fost și este implicat 100%, dar modul de interpretare și acordare a stimulentului de risc este dezamăgitor.

„Mesajul personalului operativ de intervenție din Serviciile Publice de Ambulanță către cetățenii României este că, în ciuda acestor stări de dezamăgire și nemulțumire privind acordarea stimulentului de risc mult trâmbițat, dedicarea profesională, empatia și toată dăruirea va fi 100% pentru cei aflați în nevoi, și să se treacă cu bine, cât mai repede de această situație și fără pierderi de vieți", se arată în poziția transmisă redacției.
Situația la zi a personalului din serviciile de ambulanță, confirmat pozitiv cu coronavirus și COVID-19 și personal aflat în izolare.

În total, la nivel național, 242 de angajați din Serviciile de Ambulanță sunt infectați.

Dintre aceștia:
- 9 sunt medici;
- 57 sunt asistenți medicali;
- 43 sunt ambulanțieri;
- iar 10 sunt din categoria alt personal.

În afară de aceștia, în izolare se află: 8 medici, 52 de asistenți medicali, 45 de ambulanțieri și 18 angajați din categoria „alt personal".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel