Femeile cu depresie, risc mai mare de multiple boli cronice

Depresia
Femeile care suferă de simptome de depresie sunt expuse riscului de a dezvolta mai multe boli cronice, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Queensland.

Doctorul în științe medicale Xiaolin Xu de la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea din Queensland a constatat, într-un studiu, că femeile care au prezentat simptome de depresie, chiar și fără un diagnostic clinic, au fost expuse riscului de a dezvolta mai multe boli cronice.

„În ziua de azi, mulți oameni suferă de mai multe boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat, bolile cardiace, accidentul vascular cerebral și cancer", a spus dr. Xu.

„Am analizat modul în care la femei progresează dezvoltarea acestor boli cronice înainte și după debutul simptomelor depresive".
Studiul longitudinal australian, publicat în jurnalul Asociației Americane de Psihologie, privind sănătatea femeilor a urmat femei sănătoase, de vârstă mijlocie, fără un diagnostic anterior de depresie sau boli cronice timp de peste 20 de ani.

La femeile cu depresie riscul de boli cronice crește

Cercetătorii au constatat că 43,2% din femei au prezentat simptome crescute ale depresiei și puțin sub jumătate din cohortă au raportat că au fost diagnosticate sau luau tratament pentru depresie.

Femeile din grupul cu depresie au avut un risc de 1,8 ori mai mare de a avea mai multe afecțiuni cronice înainte de prima experiență a simptomelor depresive.

„Simptomele depresive par să amplifice riscul de boli cronice", a spus Xu. „După ce femeile au început să experimenteze aceste simptome, au avut o probabilitate de 2,4 ori mai mare de a suferi de mai multe afecțiuni cronice, comparativ cu femeile fără simptome depresive".

Cercetarea sugerează că depresia și bolile cronice folosesc aceeași cale genetică sau una biologică similară.

„Inflamația în organism a fost legată de dezvoltarea atât de depresie cât și de boli cronice fizice", a spus cercetătorul australian.

Depresia poate ascunde alte boli

„Bolile cronice, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială, sunt de obicei asociate cu depresia", a continuat el. Aceste constatări ajută la consolidarea înțelegerii profesioniștilor din domeniu asupra sănătății mentale și fizice.

„Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să știe că depresia clinică și sub-clinică (simptome depresive crescute) pot fi legate de alte condiții fizice cronice", a subliniat el.

„Atunci când se tratează pacienții pentru aceste simptome, profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să realizeze că aceste persoane sunt expuse riscului de a dezvolta în continuare boli cronice".

Femeile care au ambele condiții au fost mai predispuse să provină de la gospodării cu venituri mici, să fie supraponderale și inactive, să fumeze și să bea alcool.

„Menținerea unei greutăți sănătoase, realizarea rugulată de exerciții fizice, consumul unei diete echilibrate și reducerea comportamentelor dăunătoare ar putea contribui la prevenirea și încetinirea progresiei mai multor boli cronice", a conchis cercetătorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel