Femeile, diagnosticate mai târziu decât bărbații

Partener optimist
În medie, femeile sunt diagnosticate la o vârstă mai mare cu 4 ani decât bărbații. Excepție de la regulă fac doar câteva boli, cea mai cunoscută fiind osteoporoza.

Această problemă a fost studiată și analizată de oameni de știință de la Centrul pentru Cercetare din cadrul Fundației Novo Nordisk și Facultatea de Sănătate și Științe Medicale de la Universitatea din Copenhaga, într-un studiu cuprinzător în care au fost folosite date de la întreaga populație daneză. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista științifică Nature Communications.

Strategiile naționale trebuie adaptate

„Când analizăm toate bolile, vedem tendința ca femeile să fie diagnosticate mai târziu decât bărbații. Nu ne-am uitat doar la boli, ci și la cursul îngrijirii pacienților. Studiul nostru se axează pe zonele în care diferențele sunt cele mai pronunțate - atât individual, pentru fiecare boală în parte, cât și pentru cursul îngrijirii pacienților. Mesajul este că strategiile naționale trebuie să ia în considerare această diferență. Nu mai putem folosi modelul „o dimensiune se potrivește tuturor" („one size fits all"). Deja ne îndreptăm spre această direcție prin medicina personalizată", spune unui dintre autorii studiului, profesorul Søren Brunak, de la Fundația Novo Nordisk, Centrul pentru Cercetarea Proteinei.

6,9 milioane de oameni analizați

Cercetătorii au analizat date de la 6,9 milioane de oameni danezi. Populația a fost împărțită în două grupe, în funcție de sex. De-a lungul unei perioade de 21 de ani, din 1994 până în 2015, cercetătorii au analizat apariția tuturor tipurilor de boli, multi-morbiditatea, în cazul în care subiecții de mai mult de o boală și îngrijirea pacientului. Ei au descoperit că femeile, în medie, sunt mai în vârstă când sunt diagnosticate în comparație cu bărbații. Întreaga secvență a cursului de îngrijire a pacienților pentru femei și bărbați a fost diferită și a fost eșalonată în timp.

ADHD, forme diferite

În legătură cu ADHD, a existat o diferență de aproape șase ani între momentul în care cele două grupuri (femei și bărbați) au fost diagnosticate cu respectiva afecțiune. Băieții aveau în jur de 14 ani, în timp ce fetele aveau aproximativ 20 de ani. Aici, potrivit unor cercetători, unele studii arată că motivul diferenței este că femeile au un subtip diferit de ADHD, care se manifestă într-o manieră liniștită și solitară, spre deosebire de comportamentul externalizării observat adesea la băieții cu ADHD.

Osteoporoza a fost excepția

Osteoporoza a fost una dintre excepțiile în care femeile au fost diagnosticate la vârste mai mici decât bărbații. Aici, femeile au fost, de obicei, diagnosticate înainte de a suferi o fractură cauzată de boală, în timp ce cursul pentru bărbați a fost opusul. De obicei, aceștia nu au fost diagnosticați până nu s-au prezentat la camera de urgență cu o fractură.

Cauzele, încă neelucidate

Oamenii de știință încă nu știu dacă diferențele se datorează geneticii, mediului, criteriilor de diagnosticare sau amestecului acestora. Ei vor investigha acest lucru în etapa următoare, în colaborare cu o echipă de cercetare din Finlanda. Dar cercetătorii cred că până și testarea medicamentelor ar trebui să ia în considerare sexul, încă de la testele de laborator pe șoareci.

„A fost surprinzător să observăm că există o diferență atât de mare între bolile care afectează bărbații și femeile și între cursurile de îngrijire a pacienților într-o societate în care, altminteri, avem acces egal și uniform la sistemul de sănătate. Acum încercăm să evidențiem ceea ce se află în spatele diferențelor pe care le vedem. Pot, de exemplu, să fie atribuite geneticii sau mediului și culturii?" enunță primul autor și David Westergaard, de la Novo Nordisk.

Regândirea studiilor

„Dar trebuie să ne gândim la faptul că poate exista o diferență în funcție de sex chiar de la început, la spitale și în cercetare. În mod tradițional, de exemplu 50 de bărbați și femei vor fi recrutați pentru studii clinice. Apoi vă uitați la efectul global pentru participanții la test. Dar uitați să efectuați o subanaliză, unde să vă uitați la grupuri separat pentru a vedea dacă există diferențe. Acest lucru s-a făcut doar în ultimii ani", spune David Westergaard.

Diferențe în apariția bolilor

- În legătură cu 770 de tipuri de boli, femeile au fost diagnosticate mai târziu decât bărbații. A fost o diferență medie de aproximativ patru ani.

- În cazul cancerului, femeile au fost diagnosticate în medie cu 2,5 ani mai târziu decât bărbații.

- Pentru bolile metabolice, cum ar fi diabetul zaharat, femeile au fost diagnosticate în medie aproximativ 4,5 ani mai târziu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel