Fentanil falsificat în cantități masive de cartelurile mexicane, avertizează SUA

Substanțe
Autoritățile americane au avertizat că în Mexic cartelurile de droguri produc cantități masive de medicamente contrafăcute care conțin fentanil, un analgezic opiaceu de sinteză. În unele concentrația de fentanil e letală!

Un eșantion de pilule confiscate între ianuarie și martie 2019 de autoritățile americane arată că 27% dintre ele conțin doze potențial fatale de fentanil, a precizat agenția americană antidrog DEA, într-un comunicat.

Cartelurile mexicane „trimit acum pilule contrafăcute cu fetanil în mare cantitate în SUA pentru a fi distribuite", a declarat șeful interimar al DEA, Uttam Dhillon. Aceste pilule „care conțin fentanil sau un amestec de fetanil și heroină sunt responsabile de mii de decese legate de opiacee în fiecare an în SUA", a subliniat el.

Câteva miligrame de fentanil, un puternic opiaceu de sinteză, presărate în comprimate care imită medicamentele, sunt suficiente pentru a provoca moartea, conform AFP și Agerpres.Fentanilul, care este de 50 de ori mai puternic decât heroina, nu este neapărat ilegal și poate fi utilizat sa sedativ pentru bolnavii de cancer în mare suferință.

Concentrație letală

Potrivit DEA, doza letală este de circa două miligrame, dar ea poate varia în funcție de înălțime, greutate sau de obiceiurile de consum al unui individ. China, principalul furnizor de fentanil în SUA, și-a înăsprit legislația în primăvară, înscriind toate tipurile de fentanil pe lista sa de substanțe reglementate.

Președintele american Donald Trump l-a acuzat totuși pe omologul său chinez Xi Jinping în luna august că nu a pus capăt exporturilor chineze de fentanil spre SUA. Potrivit experților, producătorii chinezi pot modifica ușor compoziția produsului lor pentru a-l face mai dificil detectabil sau a-l exporta spre laboratoare clandestine din țări terțe, în special în Mexic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel