Fetele înalte și slabe, risc mai mare de endometrioză

Fetele care sunt înalte și slabe prezintă un risc mai mare de a dezvolta endometrioză, o boală debilitantă care afectează calitatea vieții femeilor și capacitatea de a rămâne însărcinate, potrivit rezultatelor unui studiu care a durat 66 de ani.  

Publicat în Annals of Human Biology, studiul - care a urmărit evoluția a 170.000 de fete, cu vârste între șapte și 13 ani - este prima cercetare  care urmărește legăturile dintre riscul de endometrioză și înălțimea din copilărie și IMC. Studiile anterioare au sugerat o asociere cu înălțimea adultului și dimensiunea corpului, dar rezultatele au fost inconsistente. Aceste noi rezultate sunt primele care folosesc măsurarea greutății și a înălțimii, mai degrabă decât să se bazeze pe memorie.

Rezultatele arată că fetele cu IMC mare în copilărie au un risc mai mic de endometrioză, decât fetele care sunt înalte și slabe - cu factori mai susceptibili să se datoreze mecanismelor biologice, cum ar fi un nivel crescut de estrogen, mai degrabă decât probleme socioeconomice.

"O fereastră de timp critică în timpul căreia se dezvoltă boala este adesea ratată, femeile întâmpinând deseori întârzieri de câțiva ani ale diagnosticului. Rezultatele noastre sugerează că indicatorii de risc pot fi observați la o vârstă mai timpurie, ceea ce ar putea ajuta la accelerarea diagnosticului, astfel încât tratamentul poate fi început pentru a încetini creșterea țesutului endometrial", spune cercetătorul principal, dr. Julie Aarestrup de la Centrul danez de cercetare și prevenire clinică.

Endometrioza se caracterizează prin țesut care arată și acționează ca mucoasa pântecelui, dar care crește în alte locații. Aceste implanturi endometriale se dezvoltă cel mai frecvent în ovare și în alte părți ale bazinului, dar pot fi găsite și dincolo de bazin. În timp ce celulele din pântec se acumulează, se descompun și apoi părăsesc corpul, ca în perioada menstruală, celulele endometriale care se acumulează și se descompun în alte părți ale corpului nu au cum să scape. Când sângele atinge alte organe, poate provoca dureri severe.

Pentru aproximativ 176 de milioane de femei afectate la nivel mondial, boala reduce calitatea vieții și poate provoca infertilitate. Dovada sugerează că poate crește, de asemenea, riscul ca femeile să dezvolte alte boli cronice, inclusiv boli de inimă și cancere ginecologice. În ciuda acestui fapt, se știe prea puțin despre cauze. Câțiva factori de risc stabiliți pentru endometrioză includ menstruația începând de la o vârstă fragedă, cicluri mai scurte și antecedente familiale ale bolii.

 

Studiul aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel