Fibromialgia, mulți pacienți ar putea primi diagnostic greșit

Migrenele pot fi prevenite, susțin medicii
Fibromialgia este o afecțiune care provoacă durere în tot corpul (denumită și durere larg răspândită), probleme de somn, oboseală și, adesea, suferință emoțională și mentală. Autorii unui nou studiu publicat în jurnalul Arthritis Care & Research avertizează acum că un număr semnificativ de persoane care au acest diagnostic s-ar putea ca, în realitate, să nu aibă această afecțiune. De vină sunt criteriile de diagnostic.

FIBROMIALGIA: Persoanele cu această afecțiune au dureri la nivelul întregului corp, dar și oboseală, dureri de cap și sensibilitate sporită la stimuli dureroși. Alte simptome prezentate de pacienți pot include depresia și anxietatea, somnul prost și probleme cu memoria sau gândirea.

De asemenea, persoanele cu fibromialgie pot fi mai sensibile la durere decât persoanele fără fibromialgie. Aceasta se numește procesare anormală a percepției durerii.

Conform datelor Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), fibromialgia afectează aproximativ 4 milioane de adulți din SUA, adică aproximativ 2% din populația adultă. Cauza fibromialgiei nu este cunoscută, dar poate fi tratată și gestionată eficient.

Fibromialgia, diagnosticul greșit

Pentru a diagnostica fibromialgia, un medic va întreba pacientul despre istoricul medical, va face un examen fizic și pot solicita radiografii și teste de sânge.

Deși fibromialgia este răspândită, cercetătorii au constatat că unii pacienți ar putea fi diagnosticați greșit ca având această afecțiune, arată un nou studiu, coordonat de dr. Frederick Wolfe de la Banca Națională de Date pentru Boli Reumatice din Wichita, Kansas, și care a fost publicat în jurnalul de specialitate Arthritis Care & Research.

Constatările studiului indică faptul că folosirea criteriilor de bază pentru a diagnostica o persoană poate duce la un prognostic diferit față de evaluarea făcută de un clinician.

Multe diagnostice incorecte sau ratate

În acest studiu, cercetătorii au analizat 497 de pacienți care frecventează o clinică de reumatologie. Toți acești pacienți au completat atât un chestionar de evaluare a sănătății, cât și un chestionar pe care Colegiul American de Reumatologie îl utilizează pentru a evalua simptomele unei persoane cu fibromialgie.

Participanții au fost, de asemenea, consultați și diagnosticați de medici reumatologi.

Analizând rezultatele acestor evaluări, cercetătorii au descoperit că doar 121 de persoane (adică 24,3%) din cei 497 de participanți inițiali aveau un diagnostic de fibromialgie dat de un reumatolog.

Când au comparat evaluările clinicienilor cu rezultatele evaluării bazate pe chestionare, cercetătorii au descoperit că diagnosticul a coincis în 79,2% dintre cazuri.

Cu toate acestea, cercetătorii au notat că, potrivit criteriilor, medicii au ratat 60 (sau 49,6%) din cazurile de fibromialgie și au diagnosticat greșit 43 (sau 11,4%) de persoane, care nu se potrivesc cu criteriile pentru această condiție.

„Am studiat recent aceeași problemă la 3.000 de pacienți din îngrijirea primară (cabinetele medicilor de familie, n.r.) și am găsit aceleași rezultate", nota Dr. Wolfe. „Prin urmare", adaugă el, „concluziile noastre sunt sigure".

Diagnosticul medicului e „standardul de aur"

În editorialul prezentat alături de lucrarea de studiu, dr. Don Goldenberg de la Universitatea Oregon de Sănătate și Știință, din Portland, scrie că rezultatele studiului sugerează că criteriile standard sunt mai exacte atunci când vine vorba de diagnosticarea fibromialgiei.

Cu toate acestea, el subliniază că criteriile, indiferent cât de bine au fost dezvoltate, nu pot înlocui opinia unui medic care evaluează un individ în persoană și care evaluează numeroase variabile de sănătate.

„Standardul de diagnosticare pentru fibromialgie va fi în continuare opinia experților reumatologi, nu criteriile de clasificare, indiferent de cât de bine rafinate sunt acestea", a explicat dr. Don Goldenberg.

„Aceasta este singura modalitate de a acoperi variabilitatea și severitatea simptomelor interconectate în timp ce acestea se manifestă în timp", a arătat cris dr. Goldenberg.

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel