FISTICUL: 5 beneficii pentru sănătate DOVEDITE ȘTIINȚIFIC

Fisticul. Foto: Pixabay
Fisticul este, fără îndoială, una dintre cele mai populare nuci disponibile. Vestea bună este că această gustare, cu măsură, este bună și pentru sănătate. Iată beneficiile sale dovedite științific: 

Fisticul aduce numeroase beneficii, dacă nu exagerăm cu cantitatea pe care o mâncă. Beneficiile pentru sănătate includ menținerea nivelurilor sănătoase de colesterol, promovarea sănătății inimii, ba chiar și promovarea funcției sexuale sănătoase. Cel mai bine e să fie consumat crud sau prăjit fără sare. 

Iată care sunt cele mai importante beneficii ale sale. 

1. Colesterol și sănătatea inimii

Fisticul are capacitatea de a reduce colesterolul. De exemplu, într-un studiu (link direct studiu) cercetătorii au analizat 28 de adulți ale căror niveluri de colesterol LDL le depășeau pe cele considerate normale, dar altfel erau relativ sănătoși. Subiecții care au consumat fistic de două ori pe zi și-au redus nivelul LDL până la sfârșitul studiului. 

Studiul de mai sus indică și faptul că fisticul, deoarece reduce colesterolul rău LDL - un factor imens de risc pentru bolile coronariene – este bun și pentruj sănătatea inimii. 

2. Controlul greutății

Fisticul este o alegere excelentă în gustări atunci când încercați să ajungeți și să vă mențineți o greutate sănătoasă. Grăsimile sănătoase, fibrele și proteinele nutritive din fistic vă fac să vă simțiți plin, între mese. Atenție, însă, are 562 de calorii la 100 de grame, așa că nu e bine să mâncăm mai mult de 30 de grame pe zi!

3. Sănătatea ochilor

Fisticul promovează sănătatea ochilor întrucât conține luteină (un carotenoid esențial pentru ochi) și zeaxantină (unul dintre cele doi carotenoizi xantofili primari conținuți de retina oculară). Aceste două componente, cunoscute sub numele de carotenoizi, sunt singurele două găsite în retină și cristalinul ochiului. Acestea pot ajuta la prevenirea degenerescenței maculare legate de vârstă, precum și a cataractei (link direct studiu).

4. Funcția sexuală

Datorită cantității mari de arginină pe care o conține, fisticul are capacitatea de a îmbunătăți vitalitatea sexuală. De exemplu, într-un studiu din 2011 (link direct studiu), cercetătorii au examinat bărbați căsătoriți cu vârste cuprinse între 38 și 59 de ani care aveau disfuncție erectilă. Ei au descoperit că acești bărbați au avut îmbunătățiri ale stării după ce au început să consume fistic.

5. Complicații ale diabetului

Fisticul este util și în tratarea complicațiilor diabetului. Un studiu din 2015 (link direct studiu) a examinat efectele fisticului asupra profilului lipidelor / lipoproteinelor, controlului glicemiei, markerilor inflamației și circulației adulților cu diabet de tip 2. Cercetătorii au constatat că, deși fisticul nu pare să aibă un efect asupra nivelului de glucoză, are un efect pozitiv asupra nivelului colesterolului și al trigliceridelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel