Florin Buicu: Guvernul PNL- PD-L „a uitat” să dea spitalelor banii pentru majorările salariale

Dr Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.
Deputatul Florin Buicu spune că Guvernul Minciună PNL- PD-L „a uitat” să dea spitalelor publice banii pentru majorările salariale de la 1 ianuarie 2020.

Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, dr Florin Buicu, a anunțat că Guvernul „a uitat” să dea spitalelor publice banii din care se achită majorările salariale ale unei importante categorii de personal. Iată ce scrie el: 

„Când unora dintre noi ni se întâmplă să „uităm" trebuie să începem să ne facem probleme care sunt cauzele. Pot fi cauze medicale. Când un guvern „uită", nu Alzheimer e de vină, ci incompetența. Guvernul Minciună PNL- PD-L „a uitat" să asigure spitalelor publice banii de salarii.

Guvernul Minciună PNL- PD-L, în incompetența lui, „a uitat" să asigure fondurile necesare spitalelor publice pentru măririle salariale de la 1 ianuarie 2020, prevăzute de Legea 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Concret, este vorba despre creșterea de 25% din suma prevăzută în grila din 2022 și salariul aflat în plată în decembrie 2018. Salarii care au început să fie plătite în februarie aferente lunii Ianuarie.

Care este personalul afectat? Tot personalul angajat în spitalele publice, altul decât medici și asistente: biologi, biochimiști, farmaciști, fizicieni, psihologi clinicieni, fiziokinetoterapeuți, infirmiere, alt personal auxiliar, personal tehnic, personal administrativ. Toți formează o echipă.

Anul trecut, creșterea de 25% din diferența amintită, impusă de Legea 153/2017, a fost acoperită de FNUASS, în baza OUG 114/2018, cea pe care PNL a desființat-o prin OUG 1/2020.

Unii zic că Guvernul Minciună PNL-PD-L „a uitat".

Spitalele publice nu vor putea astfel acoperi salariile în anul 2020. Managerii au încercat să plătească în prima lună, februarie, diferențele în defavoarea medicamentelor și materialelor sanitare necesare pacienților internați. Acolo unde spitalele au avut resurse.

Sindicatele s-au manifestat împotriva acestei măsuri: Federația Sanitas, Sindicatul Promedica, Cartel Alfa. De luna viitoare tot mai multe spitale nu vor mai avea resursele necesare de a asigura salariile.

Toate acestea, în timp ce Guvernul Minciună PNL-PD-L a avut grijă să privatizeze Sănătatea, noaptea ca hoții, fără dezbatere, fără avizele necesare, prin OUG 25/2020.

Sau poate nu e „incompetență". Poate e intenționată aceasta „scăpare". Efectul este „omorârea" sistemului public de sănătate!", arată deputatul Florin Buicu, pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel