Florin Buicu: Legislaţia permite decontarea serviciilor în domeniul telemedicinei

Dr Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Preşedintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor, medicul Florin Buicu, spune că legea existentă nu îngrădește decontarea serviciilor oferite de telemedicină.

Medicul Florin Buicu, preşedintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor, a declarat, la dezbaterea online "Telemedicina - medicina viitorului? Noile tehnologii şi sistemul de sănătate din România", organizată de trustul DC Media Group, că legislaţia în domeniul telemedicinei permite decontarea serviciilor medicale. "Modalitatea decontării serviciilor medicale este stabilită prin hotărâre de Guvern de aprobare a contractului-cadru şi a normelor privind contractul-cadru", afirmă deputatul. Acesta explică și cum:

"Cu alte cuvinte, Ministerul Sănătăţii, Casa de Asigurări de Sănătate puteau, modificând la nivelul HG care aprobă contractul-cadru pentru sistemele de aplicare, să introducă rapid modalităţile de decontare a acestor servicii. În varianta în care Guvernul nu se mişcă suficient de repede încât aceste posibilităţi de decontare să fie introduse prin HG, există, de asemenea, posibilitatea ca, prin lege, să fie introdusă această posibilitate de decontare. Aşa că modalităţile respective fie Guvernul se grăbeşte să le introducă, fie fac un apel astfel încât să introducem prin modificări la rang de lege toate aceste modificări necesare ca serviciile să fie decontate".

Florin Buicu a sesizat problema inexistenței unei interconectări a datelor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ANAF cu cele de la Ministerul de Interne.

"Această digitalizare şi informatizare putea să pornească demult, astfel încât datele de la Casă să fie interconectate cu datele de la ANAF şi datele de la MAI. În aceste momente în care în loc să introducem decontarea serviciului medical de telemedicină sub orice formă, la nivelul cabinetului de medicină de familie, medicina de ambulatoriu, în partea de telemonitorizare de la nivelul centrelor de dializă, Casa de Asigurări îşi modifică statutul. Oare aceasta era urgenţa de modificat - statutul Casei de Asigurări sau urgenţa cea mai mare era de aprobat sumele şi modalităţile de decontare în acest sistem de telemedicină?", a punctat medicul deputat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel