Florin Handra, cum ucide robotul cu raze UVC bacteriile și virușii care dau infecții nosocomiale

Biologul Florin Handra. Foto: DC Medical
Biologul Florin Handra. Foto: DC Medical
Robotul cu raze UVC
Robotul cu raze UVC
  • Biologul Florin Handra. Foto: DC Medical
  • Robotul cu raze UVC
Robotul cu raze UVC exploatează o sensibilitate a bacteriilor și virușilor care dau infecțiile nosocomiale, distrugând aceste organisme, a arătat biologul Florin Handra, la Interviurile DC News și DC Medical.

Lupta cu infecțiile nosocomiale se dă în toate spitalele din lume. Din păcate, a explicat biologul Florin Handra, directorul de dezvoltare al Sanimed, invitat la Interviurile DC News și DC Medical cu mijloacele clasice de dezinfecție nu mai poate fi câștigată.

„Până acum, dezinfecțiile clasice erau în zona unei dezinfecții chimice. Acum, în urma unor descoperiri și a unor teste de laborator, încet-încet vom intra în zona dezinfecțiilor fizice. Nu trebuie să lăsăm deoparte și nu trebuie omise dezinfecțiile chimice, care au rolul lor, bine stabilit și bine determinat și încă determinant în reducerea infecțiilor nosocomiale. Însă, ca toate substanțele chimice, și dezinfecția chimică are limitările ei. Microbii, virusurile dezvoltă rezistență. De aceea, la toate biocidele, după cum bine se știe, formulele trebuie schimbate din când în când, tocmai pentru că acești patogeni învață și își dezvoltă gene de rezistență, care încet-încet nu mai răspund la aceste dezinfectări. Propunerile noastre, cu care am venit în premieră în România sunt reprezentate de dezinfecția prin ultraviolete. Ultravioletele sunt de mai multe tipuri, de mai multe feluri. Ultravioletele de tip C pe care noi le propunem, au o lungime de undă cuprinsă între 100 și 280 de nanometri, sunt cele care nu pătrund în atmosferă. Cele care pătrund în atmosferă sunt cele de tip A și de tip B", a arătat biologul.

Radiațiile cosmice, soluția distrugătoare

Practic, asta înseamnă că viețuitoarele, de la microbi la elefant, nu s-a adaptat la acest tip de unde ultraviolete, nu le cunosc și nu se pot păzi de efectul lor. Asta înseamană, efectiv, că putem lupta cu și învinge infecțiile nosocomiale cu robotul cu radiație cosmică, la care contează foarte mult lungimea undelor.

„Ce s-a observat în exprimentele de laborator a fost că sensibilitatea acestor patogeni, diferiți între ei, este maximă în zona de 220 de nanometri. Cu cât este mai mică lungimea de undă, cu atât ei sunt mai sensibili. Există pe piață și alte tehnologii, cu mercur, dar acestea au slăbiciunea că au o singură lungime de undă la care acționează, la 253,7. Ce propunem noi este un echipament care are o rază de acțiune mai mare și balează pe fiecare lungime de undă între 200 și 280 de nanometri. El poate merge și mai departe, până la 315 nanometri, dar deja intrăm în zona ultravioletelor de tip B, cele care deja pătrund în atmosferă și atunci efectele sunt mai mici. (...) Pentru că acționează pe fiecare lungime de undă în parte are efecte în funcție de lungimea de undă și de patogenia acestora, are 4 mijloace de distrugere celulară: o dată le taie legăturile ADN, apoi pentru că inhibă practic genele să se dezvolte, le sparge membrana celulară, deci toate aceste mecanisme se întâmplă în această procedură, acționează pe patru paliere și dacă scapă de una, nu scapă de cealaltă" a detaliat Florin Handra.

Cum funcționează efectiv robotul cu raze UVC date de xenon pulsat, aflați în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel