Forma atipică de pneumonie și tratamentul care a salvat mii de vieți. Prof dr Miron Bogdan: O cunoșteam din cadrul unor boli ciudate

Plămâni afectați
EXCLUSIV
Prof. dr. Miron Bogdan, renumit pneumolog, a vorbit la Academia de Sănătate, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, despre o afecțiune numită pneumonia în organizare, pe care experții au sesizat-o în boli ciudate.

Invitatul emisiunii Academia de Sănătate din această săptămână este prof dr Miron Bogdan care a explicat ce este pneumonia în organizare și care este legătura cu infecția COVID. Vorbind despre leziunile create de COVID în plămâni, prof dr Miron Bogdan a precizat că ”aceste imagini de opacitate” au fost identificate drept ”o formă anatomo-patologică” sesizate în primele 3-6 luni de la izbucnirea epidemiei.

”Și ceea ce caracterizează aceste leziuni este o formă specială de afectare celulară, microscopică a plămânului care se cheamă pneumonie în organizare. O pneumonie în organizare, pe care noi, pneumologii, o cunoșteam mai demult în cadrul unor boli ciudate care aveau deseori o cauză neprecizată, o etiologie neclară, și care mimau o pneumonie. De aceea, acei pacienți primeau 3-4-5 cure de antibiotic fără niciun rezultat.

În schimb, aceste leziuni de pneumonie în organizare au căpătat numele de pneumonie în organizare criptogene - se referă la o cauză neelucidată. Aceste pneumonii în organizare nu treceau și nu trec la antibiotice, trec la tratamentul cu cortizon, adică cu un fel de tratament care are o vocație foarte activă, antiinflamatorie. De aceea, a fost o extraordinară victorie terapeutică în momentul în care, constatând această natură a leziunilor, care mimau pneumonia în infecția SARS-CoV-2 s-a făcut un tratament mult mai precoce cu cortizon pe cale generală. Și această abordare terapeutică a salvat probabil zeci de mii de vieți”, a subliniat prof dr Miron Bogdan. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel