Fructe și legume cu mai multă vitamina C ca portocalele

Platou cu fructe. Foto: Pixabay
Vitamina C, deseori numită și acid ascorbic, susține sistemul imunitar și ajută organismul să utilizeze fierul pe care îl obțineți din alimente. Deși se crede că portocalele au cea mai mare cantitate de vitamina C, alte fructe și legume conțin de fapt o cantitate mai mare. 

Organismul uman folosește vitamina C în numeroase procese: la nivelul sistemului umanitar, pentru a produce colagen, fiind un antioxidant ajută celulele să se protejeze de daune, etc. Conform ghidurilor internaționale, bărbații au nevoie de 90 de miligrame de vitamina C pe zi, în timp ce femeile - de 75 de miligrame. O portocală medie are aproximativ 70 de miligrame, dar multe alte alimente sunt surse bune, arată experții de la  WebMD.

Iată o scurtă listă: 

Coacăze negre – la o sută de grame de coacăze negre avem 202 mg de vitamina C. Se adaugă o cantitate importantă de flavonoide antioxidante – mai exact antocianine – care le conferă culoarea închisă.

Broccoli - conține 132mg de vitamina C, o cantitate generoasă de fibre și are doar 30 de calorii. 

Ardeiul roșu – conține până la 95 miligrame pe 1/2 cană. Are însă și cantități importante de vitamia A, B, E și K, precum și minerale, gen potasiu, folat, mangan, fosfor și magneziu. 

Papaya - O ceașcă de fruct are toată vitamina C de care aveți nevoie pentru o zi, în jur de 90 de miligrame. Papaya conține și caroten, flavonoizi, vitamine B, folat, potasiu, magneziu și fibre. 

Căpșuni - o ceașcă de căpșuni conține aproape 85 de miligrame de vitamină C. Sărace în calorii, căpșunile cințin și fibre și o varietate de antioxidanți. 

Suc de Grapefuit - Un pahar de 180 de ml are între 70-95 miligrame de vitamina C. Asta dacă nu suporți gustul acru. La fel și un pahar de suc de portocale are aceeași cantitate de vitamina C.  

Varza kale - la 100 de grame de varză kale avem 80,4mg de vitamina C, alături de o cantitate mare de vitamina A,  minerale și acizi grași.

Kiwi – conține circa 75 de miligrame de vitamină C la un kiwi mediu. Fructul conține și fibre, flavonoide și carotenoide, care sunt antioxidanți puternici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce sunt problemele digestive și de câte tipuri. Care sunt primele simptome ale acestora

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel