Fructul care a dat-o pe spate pe nutriționista Mihaela Bilic. „Am fost cucerită pe loc”
10 noi 2020 / 07:31
Medicul nutriționist Mihaela Bilic s-a declarat „cucerită” de fructele pe care le-a gustat pentru prima dată.
de  Angela Sabău
Dr Mihaela Bilic. Foto: Facebook

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a descoperit castanele, fructele care au cucerit-o pe loc. Fierte sau coapte, castanele au un gust dulceag și hrănitor. De asemenea, sunt foarte bogate în vitaminele A, B1, B2, C, niacină, potasiu, fosfor, magneziu, calciu și multe altele.

Iată ce a scris ea pe pagina ei de Instagram:

„Recunosc că nu am mâncat până acum castane coapte...și rău am făcut! Am fost cucerită pe loc de gustul lor complex, un amestec de aromă de pădure, cu frunze de toamnă și nuci bine coapte? Cu siguranță există mâncăruri pe bază de castane, de la piureuri la supe creme, însă coapte la cuptor sunt delicioase.
Plus-uri:
-castanele sunt similare cu cartoful și leguminoasele (fasole boabe, mazăre, linte, năut), sursă de amidon hrănitor
-conțin 66% apă, 26% glucide lente, 4% fibre și doar urme de grăsime
-bogate în potasiu, magneziu, cupru, fosfor, fier și vitamine din grupul B
-Efect prebiotic- 17% din amidon este rezistent, nu poate fi digerat/absorbit, însă hrănește bacteriile benefice din colon.
‼️Minus-uri:
-conținut redus de proteine- doar 2% față de 10% în leguminoase (fierte)
-trebuie crestate înainte de a fi băgate la cuptor, altfel există riscul să explodeze, iar pielița care le învelește poate fi amară.
Porția corectă: 2 pumni/80g pe post de gustare sau garnitură, în loc de paine, cartofi sau alte făinoase.
Din castane se face o făină fără gluten extrem de hrănitoare. În secolul XIX în Europa castanele erau un aliment de bază pe timpul iernii, se consumau până la 2 kg/persoană/zi!”

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?