Fructul exotic care te poate ucide: ce trebuie să știi despre carambola (fructul stea)

Fruct stea    Foto: http://fructe-exotice.ro
Fructul carambola, sau fructul stea, găsit pe rafturile supermarketurilor, are o serie de beneficii, dar, de asemenea poate fi și extrem de periculos mai ales pentru cei care au anumite probleme de sănătate.

Carambola, sau fructul stea, se găsește pe rafturile spermarketurilor și este un fruct exotic originar din Sri Lanka, fiind cultivat de sute de ani în sud-estul Asiei și în India. Fructul are o serie de beneficii, fiind foarte bogat în vitaminele C, A, B, precum și fosfor, zinc, calciu, magneziu, sodiu, fier și potasiu, antioxidanți și compuși polifenolici.

Cu toate acestea, specialiștii recomandă prudență în consumarea lui, deoarece conține o anumită toxină ce poate duce la probleme de sănătate grave, chiar la deces.

De altfel, aproape de deces a fost un constănțean, a cărui poveste a fost apoi împărtășită pe rețelele de socializare.

Potrivit postării de pe Facebook, omul a consumat prima dată fructul, după care a avut senzații de rău, dar a considerat că e ceva trecător și nu a făcut legătura cu fructul consumat.

A doua oară, însă, după ce l-a consumat, a ajuns în stare gravă la spital, unde în urma tuturor analizelor făcute, nu a reieșit decât că e o problemă a rinichilor.

Ulterior, bărbatul a făcut un set de analize la un laborator de înaltă performață, unde s-a constatat că avea în sânge o neurotoxină numită caramboxin, care în anumite doze poate pune viața în pericol.

Mergând pe fir mai departe, a descoperit că fructul carambola, sau fructul stea, conține această neurotoxină și că, dacă este consumată în cantități mai mari, sau de către persoane care au pietre la rinchi sau ai căror rinichi nu sunt capabili să filtreze anumite toxine, neurotoxina poate pune viața în pericol.

Mai multe site-uri de specialitate oferă informații despre beneficiile fructului, însă majoritatea oferă și avertizările aferente și atenționările cu privire la cantitatea care trebuie consumată și ce riscuri pot să apară.

Nefrotoxicitatea fructelor stea la persoanele cu funcție renală normală este rar raportată și nu este asociată niciodată cu semne de neurotoxicitate. Există doar un studiu prealabil al unor astfel de cazuri, care au raportat două cazuri de insuficiență renală acută (ARF) din cauza nefropatiei acute oxalate la pacienții cu funcție renală normală anterioară.

Alte cazuri de intoxicație cu carambola

Într-un studiu curent sunt prezentați cinci pacienți cu funcție renală anterior normală, care s-au intoxicat din cauza consumului de fructe stea sau după ce au băut sucul acestor fructe și au prezentat simultan efecte nefrotoxice și neurotoxice.

Pacienții au fost analizați în funcție de caracteristicile clinice, cantitatea de fructe ingerate și rezultatele funcției lor renale. Pentru caracterizarea funcției renale au fost utilizate niveluri de creatinină serică. Creatinina serică mediană inițială a fost 97,2 μmol / L. Patru pacienți au ingerat o cantitate mare de fructe stea și unul a ingerat 300 ml suc de fructe stea pur pe stomacul gol. Simptomele au început la 3–8 ore după ingestie; patru au avut insuficiență renală acută, care a fost asociată cu dureri de spate în trei dintre cazuri; patru pacienți au prezentat efecte neurotoxice simultane (sughiț intractabil, vărsături și insomnii) și efecte nefrotoxice și unul prezentat cu efecte neurotoxice (sughițuri intractabile).

Efecte renale grave

Biopsiile renale efectuate la doi pacienții au indicat un aspect histologic tipic de necroză tubulară acută și nefropatie oxalată. Au fost, de asemenea, prezente dilatații focale tubulare, celule descuamate din corpul de iluminat, aplatizarea celulelor căptușite și edem interstițial. Secțiunile renale au fost analizate sub lumină polarizată și au prezentat cristale de oxalat incolor, cu un model de birefringență în corpul de iluminat tubular. Cristalele de oxalat au afișat o culoare neagră tipică după colorația Von Kossa. Este de remarcat faptul că niciunul dintre pacienți nu a primit dializă.

Primul pacient a prezentat sughiț și nu au fost efectuate teste de laborator. Alți doi pacienți au prezentat insuficiență renală acută și simptome neurotoxice ca sughiț persistent și confuzie mentală ușoară.

În aceste rapoarte, toți pacienții au avut rezultate bune fără dializă, spre deosebire de un raport anterior al doi pacienți care au fost supuși la hemodializă.

Oxalații, unul din pericole

Fructele stea și alte plante care conțin oxalați pot prezenta efecte neurotoxice și nefrotoxice la om și animale. În testele de laborator făcute pe șoareci, fructele stea cu un conținut abundent de oxalat au provocat nefropatie acută de oxalat. Leziunile renale acute sunt provocate de oxalat nu numai prin efectul obstructiv al cristalelor de oxalat de calciu, ci și prin inducerea apoptozei celulelor epiteliale renale.

În alte studii experimentale, autorii au ajuns la concluzia că oxalatul poate juca un rol cheie în neurotoxicitatea fructelor stea la șobolani nefrrectomizați și probabil la pacienții cu uraemie. La om, situația poate fi diferită, deoarece nuse cunoaște nicio descriere a efectelor neurotoxice la pacienții uraemici după ingestia alimentelor bogate în oxalat, cum ar fi spanacul, rubarba, ceaiul, sfecla (frunzele și zahărul) și nuca de cocos.

Într-un raport anterior, o fracție purificată din fructul stea, dar lipsită de oxalat, își păstrează încă efectele convulsive atunci când este aplicată pe creierul de șobolan. De fapt, Garcia-Cairasco și colaboratorii au arătat că aplicațiile intrahipocampale ale toxinei pure a fructelor stea, pe care le-au numit caramboxină, acționează și ca substanță convulsivă și neurotoxică. Aceste date sugerează că toxina numită caramboxină poate fi cea mai puternică componentă neurotoxică prezentă în fructele stelare. Cu toate acestea, în cazul intoxicației umane la pacienții renali sau la persoanele cu funcție renală normală, nu poate fi exclusă o interacțiune dintre caramboxină și oxalat.

Boală încă necunsocută

Aceste cazuri de nefropatie acută indusă de ingestia fructelor de stele, împreună cu cele descrise anterior în literatura de specialitate, confirmă existența acestei noi boli și ridică noi speculații. Pe măsură ce mai mulți medici devin conștienți de simptomele asociate cu ingestia de fructe stea, se observă o creștere a cazurilor diagnosticate.

Încă nu se știe cantitatea maximă recomandată de fructe sau suc dincolo de care ar putea apărea toxicitatea. Este necesar să se determine cantitatea minimă de fructe stea ingerate care poate provoca nefropatie acută cu oxalat și dacă există riscuri individuale care pot crește probabilitatea de nefropatie. Doza letală de oxalat solubil pentru om variază de la 2 la 30 g, iar concentrația de oxalat solubil în fructul stea variază de la 80 mg / 100 ml la 730 mg / 100 ml.

Cantități mari de ingestie de fructe stea, sau chiar cantități mai mici pe stomacul gol, pot provoca insuficiență renală acută simultană și neurotoxicitate la persoanele cu funcție renală anterior normală. Medicii trebuie avertizați că persoanele cu funcție renală anterior normală, care au ingerat fructe stea și care prezintă unul sau mai multe simptome specifice (sughițuri intractabile, dureri de spate și / sau confuzie mentală) ar trebui să fie analizate pentru insuficiența renală acută cauzată de nefropatia oxalată acută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel