Frumusețea ucide? La ce pericol te expui când folosește vopseaua permanentă de păr

Folosirea vopselei permanente de păr ar crește riscul apariției unor tipuri de cancer: carcinom bazocelular, unele tipuri de cancer mamar și cancer ovarian.

Cercetătorii au descoperit că există o asociere între folosirea vopselei permanente de păr și o ușoară creștere a riscului de cancer ovarian și a unor tipuri de cancer de sân și piele. În plus, adaugă ei, un rol îl joacă și culoarea naturală a părului.

Cele mai agresive vopsele de păr sunt tipurile permanente și acestea reprezintă aproximativ 80% din vopselele de păr utilizate în SUA și Europa și o proporție și mai mare în Asia.

Cercetătorii au analizat datele a 117.200 de femei din Nurses 'Health Study, cu sediul la Brigham and Women's Hospital, Boston, legate de expunerea părului la vopsea. Femeile nu aveau cancer la începutul studiului și au fost urmărite timp de 36 de ani. Rezultatele nu au arătat un risc crescut de majoritate a cancerelor sau de deces prin cancer la femeile care au raportat că au folosit vreodată vopsele permanente de păr, comparativ cu cele care nu au folosit niciodată astfel de vopsele, potrivit unui comunicat BMJ.

Utilizarea vopselei de păr nu a crescut riscul de cancer al vezicii urinare, creierului, colonului, rinichilor, plămânilor, sângelui și sistemului imunitar sau al majorității cancerelor de piele (carcinom și melanom cu celule scuamoase cutanate) sau de sân (receptor de estrogen pozitiv, receptor de progesteron pozitiv sau receptor hormonal pozitiv). Utilizarea vreodată a coloranților permanenți a fost asociată cu un risc ușor crescut de carcinom bazocelular al pielii, iar acest risc a fost mai mare la femeile cu păr natural deschis la culoare.

Autorii studiului susțin că descoperirile lor „oferă o oarecare asigurare împotriva îngrijorărilor că utilizarea personală a vopselelor permanente de păr ar putea fi asociată cu un risc crescut de cancer sau cu mortalitate”.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel