Fumați și aveți fibrilație atrială? Ce pericol iminent vă paște

Fumatul ucide anual milioane de persoane
Persoanele cu fibrilație atrială au un risc de cinci ori mai mare să sufere un accident vascular cerebral decât cele fără aritmie.

Cercetătorii au analizat datele a 97.637 de pacienți care au efectuat un control cu doi ani înainte să fie diagnosticați cu fibrilație atrială și un al doilea control la 2 ani după aceea. Pacienții au fost urmăriți după al doilea control până la sfârșitul anului 2017 pentru apariția unui accident vascular cerebral sau deces. Vârsta medie a fost de 61 de ani, iar 62% dintre participanți au fost bărbați.

Proporțiile fumătorilor, ex-fumătorilor, celor care au renunțat și fumătorilor actuali au fost 51,2%, 27,3%, 6,9% și, respectiv, 14,6%. În timpul unei monitorizări mediane de trei ani, au existat 3.109 accidente vasculare cerebrale și 4.882 decese de toate cauzele, potrivit unui comunicat al Societății Europene de Cardiologie.

Cercetătorii susțin că riscurile de accident vascular cerebral și decesul au crescut cu 19% și, respectiv, 46%, dar asocierea dintre fibrilație atrială, fumat și AVC a fost observată în mod constant doar la bărbați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel