Fumul de țigară, periculos și dacă ți-a intrat în haine. Cum afectează particulele de tutun

Poți spune despre tipul care stă lângă tine la cinematograf este fumător, pentru că hainele lui miros a tutun. Dar, întrucât nu fumează lângă tine, este OK, nu? De fapt, nu e ok deloc.

Un nou studiu, realizat la Universitatea Yale, spune că fumul de mâna a doua - particulele din tutun care aderă la pereți, așternuturi, covor și alte suprafețe și până la mirosul din cameră - se pot agăța de corpul și hainele fumătorului.

Acele substanțe chimice potențial toxice, inclusiv nicotina, pot fi apoi eliberate în medii în care nu s-a fumat niciodată, precum cinematograful, potrivit studiului.

Și mai tulburător: Studiul a descoperit că nivelurile de expunere chimică ar putea fi echivalentul între una și 10 țigări până la sfârșitul filmului.

„Oamenii sunt purtători substanțiali ai contaminanților de fum în alte medii", a spus autorul studiului, Drew Gentner, profesor asociat de inginerie chimică și de mediu la Yale.

Studiul, publicat miercuri în revista Science Advances, poate fi primul care arată că oamenii pot transmite nicotină și alte substanțe chimice potențial toxice prin îmbrăcămintea lor după fumat, a spus el.

„Aceasta a fost partea unică a acestui studiu", a continuat Gentner. „Am fost surprinși de o gamă largă de compuși organici volatili periculoși - inclusiv unii despre care se știe că sunt cancerigeni cunoscuți la oameni, cum ar fi benzenul și formaldehida."

 

 

Studiul aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Testul care depistează cancerul. Se poate realiza acasă

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel