Gândirea pozitivă, efecte asupra memoriei: cum să-ți păstrezi mintea ageră și la bătrânețe

Bătrânețe    FOTO: pexels.com
Gândirea pozitivă are efecte benefice, nu doar asupra psihicului, dar și asupra memoriei.

Un nou studiu publicat în revista Psychological Science a constatat că persoanele care se simt entuziaste și vesele - ceea ce psihologii numesc „afect pozitiv” - au mai puține șanse să experimenteze declinul memoriei pe măsură ce îmbătrânesc. Acest rezultat se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări privind rolul afectelor pozitive în îmbătrânirea sănătoasă.
O echipă de cercetători a analizat datele de la 991 de adulți americani de vârstă mijlocie și mai în vârstă care au participat la un studiu național realizat în trei perioade de timp: între 1995 și 1996, 2004 și 2006 și 2013 și 2014.
În fiecare evaluare, participanții au raportat o serie de emoții pozitive pe care le-au experimentat în ultimele 30 de zile. În ultimele două evaluări, participanții au finalizat, de asemenea, teste de performanță a memoriei. Aceste teste au constat în reamintirea unor cuvinte imediat după prezentarea lor și din nou, 15 minute mai târziu.
Cercetătorii au examinat asocierea dintre afectul pozitiv și declinul memoriei, luând în considerare vârsta, sexul, educația, depresia, efectul negativ și extraversia.
„Descoperirile noastre au arătat că memoria a scăzut odată cu vârsta”, a declarat Claudia Haase, profesor asociat la Universitatea Northwestern și autor principal al lucrării. „Cu toate acestea, persoanele cu niveluri mai ridicate de afect pozitivă au avut un declin mai puțin accentuat al memoriei pe parcursul a aproape un deceniu”, a adăugat Emily Hittner, absolventă de doctorat la Universitatea Northwestern și autorul principal al lucrării.
Domeniile de cercetare viitoare ar putea aborda căile care ar putea conecta afectul pozitiv și memoria, cum ar fi sănătatea fizică sau relațiile sociale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel