Gătitul pe foc de lemne, periculos. Recomandările experților
26 noi 2020 / 17:56
Oamenii care gătesc cu lemn riscă să sufere daune considerabile la nivelul plămânilor din cauza unei concentrații periculoase de poluanți și toxine, susține un studiu.
de  Florina Pop
Statul la gura sobei înseamnă expunere la particule poluante

O cercetare prezentată la reuniunea anuală a Societății Radiologice a America de Nord (RSNA) avertizează asupra efectului gătitului pe bază de biomasă – lemne, gaz petrolier: poluanții din acest tip de gătit contribuie major la circa 4 milioane de decese pe an din cauza bolilor legate de poluarea aerului din gospodărie.

”Este important să detectăm, să înțelegem și să inversăm modificările timpurii care se dezvoltă ca răspuns la expunerile cronice la emisiile de combustibil din biomasă”, a declarat co-autorul studiului, Abhilash Kizhakke Puliyakote, cercetător postdoctoral de la Universitatea din California, San Diego.

Aceste efecte au fost analizate de o echipă multidisciplinară condusă de dr. Eric A. Hoffman, de la Universitatea din Iowa, în colaborare cu cercetători de la Institutul de Știință și Tehnologie Periyar Maniammai. Analiza lor a arătat că cei care au gătit cu lemne au fost expuși la concentrații mai mari de poluanți și endotoxine bacteriene comparativ cu utilizatorii de gaze lichefiate din petrol. De asemenea, au avut un nivel semnificativ mai mare de captare a aerului în plămâni, o afecțiune asociată cu boli pulmonare.

”Pentru persoanele expuse la fum de biomasă pentru orice durată prelungită, este esențial să existe o evaluare completă a funcției pulmonare de către profesioniștii din domeniul sănătății, pentru a se asigura că orice leziune potențială poate fi rezolvată cu intervenții adecvate”, consideră cercetătorul Kizhakke Puliyakote, potrivit unui comunicat al Societății Radiologice din America de Nord.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?