Gheorghe Tache: Transport la domiciliu pentru pacientul dializat, altfel i se pune viața în pericol

Gheorghe Tache, președintele Asociaţiei Transplantaţilor din România
Tariful fix decontat de stat pentru dializă nu a mai fost modificat de patru ani, fapt care atrage după sine o serie de probleme ce s-ar putea răsfrânge asupra pacienților dializați. Una dintre ele ar fi transportul pacienților, care potrivit protocolului în vigoare prevede preluarea pacienților de la domiciliu și ducerea lor înapoi după efectuarea ședinței de dializă. Cum prețul carburanților a crescut, la fel și prețul la alte utilități, furnizorii de servicii de dializă nu mai pot ține pasul cu cheltuielile, iar transportul pacienților devine o problemă. Prezent în cadrul dezbaterilor DC Medical ”Primul parteneriat public privat în sănătate. Programul de dializă rezultate și perspective”, Gheorghe Tache, președintele Asociaţiei Transplantaţilor din România a atras atenția asupra necesității unui mijloc de deplasare a pacienților dializați, în caz contrar li se pune viața în pericol.

,,Beneficiem de un set complet de servicii medicale în procesul de dializă, inclusiv la transport mă refer. A lua pacientul de acasă, a-l duce în centru și a-l aduce înapoi este un lucru benefic și foarte important. După o ședință de dializă un pacient e sleit de puteri, de abia se poate deplasa și are nevoie de un astfel de mijloc de deplasare pentru că altfel i s-ar pune viața în pericol", a precizat Gheorghe Tache, președintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.

În opinia acestuia este important transportul pacientulul la domiciliu după efectuarea ședinței de dializă, dar și transportul acestuia la centru de dializă, fiindcă un pacient cu insuficiență renală cronică nu-și poate permite să sară peste o ședință.

,,Acest serviciu, dacă nu este efectuat la timp, este foarte grav. Dacă nu beneficiază de ședințele pe care medicul specialist i le stabilește în baza protocolului este foarte grav. A nu face o ședință de dializă nu face altceva decât să i se complice și mai tare starea de sănătate, iar costurile să fie mult mai mari. I se pune și viața în pericol.", e de părere Tache.

Serviciul de dializă vine cât mai aproape de pacient

Pacienții apreciază serviciile de dializă din România, spunând că şedinţele sunt mult mai adaptate nevoilor pacienţilor la noi decât în străinătate și că
nivelul centrelor de dializă din țara noastră este peste ce au găsit în afara granițelor.

"În timpul dializei, beneficiem de aparatură nouă, de calitate, de un corp medical profesionist și stabil, ceea ce contează foarte mult. Avem parte de îngrijire spitalicească de nivel european. Noi mergem și în centrele de peste hotare și putem să ne mândrim, în anumite situații, că avem un serviciu de dializă mult mai adaptat nevoilor pacienților decât în străinătate", a subliniat președintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.

Acesta a apreciat faptul că pacientul cu insuficiență renală cronică (IRC) se poate deplasa în oricare oraș din țară și poate beneficia de serviciul adecvat de dializă când are nevoie. Se poate deplasa și în spațiul european și pe baza cardului european și poate să facă dializa și într-o serie de state europene.

,,Noi ca asociație de pacienți milităm pentru accesul la serviciile medicale pe profil și la tratament al pacienților aflati în dializă și în transplant. Faptul că în cele două sisteme, public și privat beneficiem de aceleași condiții de acces la aceste servicii medicale este un lucru benefic pentru pacient. Serviciul de dializă vine cât mai aproape de pacient. Pacientul are acces la un serviciu avantajos. Pe lângă accesibilitate, redă calitatea și siguranța vieții pacientului cu insuficiență renală cronică", a declarat Gheorghe Tache, președintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.

Psihologi, medici de familie, alți specialiști implicați

Bolnavii dializați beneficiază de serviciile psihologilor, lucru care contează foarte mult pentru creșterea calității actului medical, în plus potrivit lui Tache există preocupări pentru introducerea unor măsuri complementare pentru acești pacienți cum ar fi aducerea medicului de familie în centrul de dializă pentru a cunoaște mai bine problematica și a stabili conduita și schema de tratament complexă pe care o ia un pacient cu IRC, precum și aducerea medicilor specialiști de pe alte profile.

Dezbaterea poate fi urmărită integral aici: https://www.youtube.com/watch?v=KlYnxxIAjaQ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel