Ghiduri medicale, neactualizate sau expirate. „Constituie risc pentru pacienți și profesioniști”

Salon de spital    FOTO: pexels.com
Președintele Autorității Naționale pentru Management a Calității în Sănătate, Vasile Cepoi, avertizează că ghidurile medicale „sunt depășite și constituie risc pentru pacienți și profesioniști”.

Ghiduri medicale expirate. Aproape 230 de astfel de ghiduri medicale din România sunt neactualizate sau expirate. Iar acestea, potrivit legii sănătății, sunt obligatorii de respectat pentru întreg personalul medical. Acestea ghiduri, prin definiție, sunt recomandări fundamentale de bună practică și include sau ar trebui să include toate noutățile din domeniu, pe toate specialitățile. Cele mai multe ghiduri depășite, scrie digi24.ro, sunt în dermatovenerologie, obstetrică-ginecologie, neonatologie, cardiologie, anestezie și terapie intensivă.

"Ghidurile naționale la noi au o vechime de zece ani. Adică nu mai sunt de mult valabile, dar ele sunt publicate în MO și constituie act normative. (...) Sunt depășite și constituie risc pentru pacienți și pentru profesioniști. În cazul unor acuze de malpraxis, o instanță se va raporta la un document publicat în MO, or el nu mai e valabil. În funcție de evoluția la nivel internaționa, dacă apar ghiduri care arată că o procedură se mai face sau nu, corpul profesional trebuie să se sesizeze", spune Vasile Cepoi, președintele ANMCS.

Legat de tragedia de la Spitalul Floreasca, Cepoi afirmă: "Una din explicațiile pentru care ei nu au raportat a fost această teamă de consecințele, de repercusiunile imediate pe care le vor suferi. Există riscul de explozie în orice sală în care utilizezi laserul sau bisturiul electric".

O altă opinie citată de sursa amintită e cea a unui asistent medical de la Spitalul Universitar: "Am avut ocazia ... de a lucra într-un spital privat. În acel spital privat să știți că vedeau cei de la ISU și ne prelucrau. Da, ne prelucrau în caz de incendiu. Ei, spitalul public. Spitalul public ... unele dintre ele nici nu știu dacă au autorizație nu au de niciunele. Eu acum în blocul operator central, dacă ar fi un incendiu acum în sala de operații nici nu știu pe unde pot să ies, dacă vreți să mă credeți".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel