Ghimbirul: efectul în boli autoimune, cercetat de oamenii de știință

Ghimbir  FOTO: Pixabay
Medicina naturistă sau medicina pe bază de plante este la modă, dar cât de mult este susținută de știință? Vă prezentăm câtva date despre ghimbir, care au fost analizate de oamenii de știință.

Ghimbirul este cunoscut ca având efecte antiinflamatorii și anti-oxidative, făcându-l un aliment popular pentru tratarea bolilor inflamatorii.
Potrivit unui studiu condus de Michigan Medicine, publicat în JCI Insight, principalul compus bioactiv al rădăcinii de ghimbir, 6-gingerolul, este terapeutic în contracararea mecanismului care alimentează anumite boli autoimune, în testele făcute pe șoareci. 
Cercetătorii au analizat în mod specific lupusul, o boală care atacă propriul sistem imunitar al organismului și sindromul său antifosfolipidic, care este adesea asociat și care provoacă cheaguri de sânge, deoarece ambele provoacă inflamații pe scară largă și afectează organele.
La șoarecii cu sindrom antifosfolipidic sau cu lupus, 6-gingerol a împiedicat eliberarea capcanelor extracelulare neutrofile, care este declanșată de autoanticorpii pe care îi produc aceste boli.
„Capcanele extracelulare neutrofile, sau NET, provin din celule albe din sânge numite neutrofile”, spune autorul principal, Ramadan Ali. Aceste structuri lipicioase de tip păianjen se formează atunci când autoanticorpii interacționează cu receptorii de pe suprafața neutrofilelor.

Efect nebănuit în bolile autoimune

Potrivit lui Ali, aceste pânze joacă un rol important în patogeneza lupusului și a sindromului antifosfolipidic în care declanșează formarea autoanticorpilor și contribuie la coagularea și deteriorarea vaselor de sânge.
Întrebarea studiului a fost dacă proprietățile antiinflamatorii ale ghimbirului se vor extinde la neutrofile și, în mod specific, dacă poate acest medicament natural să oprească neutrofilele să facă NET care să contribuie la progresia bolii.
„Acest studiu pre-clinic la șoareci oferă un „da ”surprinzător și incitant”, spune Ali.
Autorul studiului a descoperit că, după administrarea a 6-gingerol, șoarecii aveau niveluri mai scăzute de NET. Tendința lor de a produce cheaguri a fost, de asemenea, redusă drastic, iar 6-gingerolul părea să inhibe enzimele neutrofile numite fosfodiesteraze, care la rândul lor au redus activarea neutrofilelor.
Dar cea mai surprinzătoare descoperire a fost că la șoareci, indiferent dacă au sindromul antifosfolipidic sau lupusul, li s-au redus autoanticorpii sugerând ciclul inflamator, autoanticorpi care stimulează NET-urile care stimulează mai mulți autoanticorpi.

Pașii următori și implicațiile potențiale

Deși studiul a fost realizat pe modele de șoareci, Ali și Jason Knight, doctor în științe medicale, cred că datele preclinice, care arată că 6-gingerolul are proprietăți anti-neutrofile care pot proteja împotriva progresiei bolii autoimune, încurajează dezvoltarea studiilor clinice.
"În ceea ce privește practic toate tratamentele din domeniul nostru, o singură dimensiune nu se potrivește tuturor. Dar, mă întreb dacă există un subgrup de pacienți autoimuni cu neutrofile hiperactive care ar putea beneficia de un aport crescut de 6-gingerol", spune Knight. Va fi important sa studiem neutrofilele inainte si dupa tratament, astfel încât sa putem determina subgrupul cel mai probabil să vadă beneficii.
Compusul bioactiv nu poate fi terapia principală pentru cineva cu sindrom antifosfolipidic activ sau lupus, dar echipa este interesată să vadă dacă suplimentul natural îi poate ajuta pe cei cu risc crescut de dezvoltare a bolii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel