Grăsimea abdominală te omoară mai repede: cât e de riscantă pentru sănătate

Grăsimea abdominală
Grăsimea abdominală ar putea crește riscul de deces prematur, indiferent de cauze, potrivit ultimelor studii în domeniu. Cercetătorii au analizat forma corpului și distribuția grăsimii pentru a evalua riscul de deces prematur.

Excesul de grăsime stocat în jurul abdomenului este asociat cu un risc mai mare de deces precoce din orice cauză, indiferent de grăsimea corporală generală, în timp ce șoldurile și coapsele mai mari sunt asociate cu un risc mai mic, constată un studiu publicat astăzi de BMJ.
Rezultatele sugerează că măsurarea grăsimii abdominale poate fi un indicator mai fiabil al riscului de deces din cauza excesului de greutate și ar putea fi utilizat alături de indicele de masă corporală pentru a ajuta la determinarea riscului de deces prematur, spun cercetătorii.
Indicele de masă corporală (IMC) este o măsură simplă utilizată pe scară largă pentru a evalua greutatea oamenilor. Dar fiabilitatea sa este adesea criticată, deoarece nu distinge grăsimea de mușchi și nu ne spune unde este depozitată grăsimea corporală.

Obezitatea, risc de boli cardiace

Este deja bine cunoscut faptul că supraponderalitatea sau obezitatea este legată de un risc mai mare de boli de inimă, anumite tipuri de cancer, boli de rinichi și tulburări neurologice.
Dovezile sugerează, de asemenea, că grăsimea abdominală ar putea fi mai puternic asociată cu riscul de deces decât obezitatea generală, dar datele anterioare sunt neconcludente.
Pentru a explora acest lucru, o echipă internațională de cercetători și-a propus să examineze dacă măsurile de grăsime centrală sunt asociate cu riscul de mortalitate de orice cauză în populația generală.
Constatările lor se bazează pe rezultatele a 72 de studii care au implicat peste 2,5 milioane de participanți, care au fost urmăriți între 3 și 24 de ani.
Toate studiile au raportat estimări de risc pentru cel puțin trei măsuri ale grăsimii abdominale. Acestea includ circumferința taliei, circumferința șoldului, circumferința coapsei, raportul talie-șold, raportul talie-înălțime, raportul talie-coapsă, indicele adipozității corpului (o măsură a masei corporale totale făcută numai din țesut adipos) și un indice al corpului în formă de A (o măsură combinată a înălțimii corpului, a masei și a circumferinței taliei).

Cercetătorii au descoperit că majoritatea măsurilor de grăsime abdominală, inclusiv circumferința taliei, raportul talie-șold, raportul talie-înălțime, raportul talie-coapsă și un indice de formă corporală au fost asociate în mod semnificativ și pozitiv cu o mortalitate mai mare din toate cauzele risc.
De exemplu, fiecare creștere cu 10 cm a circumferinței taliei a fost asociată cu un risc cu 11% mai mare de mortalitate indiferent de cauze, în timp ce fiecare creștere cu 0,1 unități a raportului talie-șold, raportului talie-înălțime și a raportului talie coapse a fost asociat cu un risc cu aproximativ 20% mai mare.
În contrast, circumferința mai mare a șoldului și a coapsei a fost asociată cu un risc mai mic de mortalitate de orice cauză.
De exemplu, fiecare creștere cu 10 cm a circumferinței șoldului a fost asociată cu un risc cu 10% mai mic de mortalitate indiferent de cauze, în timp ce fiecare creștere de 5 cm a circumferinței coapsei a fost asociată cu un risc de deces cu 18% mai mic.

Grăsimea abdominală, cea mai periculoasă

Cercetătorii observă că aceste asociații au rămas semnificative după ce au luat în considerare indicele de masă corporală, sugerând că depunerea abdominală de grăsime, independent de obezitatea generală, este asociată cu un risc mai mare de deces prematur.
Acestea indică unele limitări, cum ar fi posibilitatea ca unele studii să fi inclus pacienți cu boală preexistentă nediagnosticată. Cu toate acestea, punctele forte includ calitatea înaltă a studiilor și numărul mare de participanți din diferite populații.
Ca atare, cercetătorii spun că rezultatele lor sugerează că „măsurile grăsimii abdominale ar putea fi utilizate ca o abordare suplimentară, în combinație cu indicele de masă corporală, pentru a determina riscul de deces prematur”.
Și spun că sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua mai detaliat gradul și forma asociațiilor pentru aceste măsuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel