Greutate corporală: modificările la vârste înaintate cresc riscul de deces prematur

Greutatea corporală
Surplusul de greutate odată cu înaintarea în vârstă crește rsicul de deces prematur. Nici pierderea în greutate la această vârstă nu este fără risc, spun cercetătorii.

Surplusul de greutate este legat de multe probleme de sănătate, iar eliminarea unor kilograme este adesea prezentată ca fiind cea mai bună modalitate de a evita problemele de sănătate, indiferent de vârstă.

Dar nu este chiar atât de simplu, potrivit unui studiu publicat miercuri în The BMJ, care examinează legătura dintre modificările greutății corporale și riscul de deces prematur.

Cercetătorii au descoperit o asociere între creșterea în greutate și mortalitate, odată cu înaintarea în vârstă, iar pierderea în greutate la vârsta mijlocie sau la vârsta adultă târzie poate crește riscul de deces prematur, în special atunci când este vorba de boli de inimă.

„Cel mai bine este să preveniți creșterea în greutate la vârste tinere, pentru a reduce riscul de deces prematur mai târziu în viață”, a declarat autorul studiului An Pan, profesor la Departamentul de Epidemiologie și Biostatistică de la Tongji Medical College din Wuhan, China.

Studiul a descoperit că persoanele care au rămas obeze, măsurate prin indicele de masă corporală, de-a lungul vieții lor de adult au avut cel mai mare risc de moarte prematură. Creșterea în greutate de la mijlocul vârstei între 20 și 30 de ani până la vârsta mijlocie a fost asociată și cu un risc crescut de mortalitate, în comparație cu persoanele care au rămas la greutate normală pe parcursul vieții.

Cu toate acestea, pierderea în greutate la vârsta mijlocie și mai târziu în viață „a fost semnificativ legată de riscul crescut de mortalitate”, a spus studiul.

Obezitatea este o problemă majoră de sănătate publică în Statele Unite și la nivel global. În SUA, 38% dintre femei și 36% dintre bărbați au fost obezi clinic în 2016, conform datelor citate de studiu - în creștere de la 14% și, respectiv, 11%, în 1975.

Pierderea în greutate, intenționată sau neintenționată

În ceea ce el a descris ca o limitare a cercetării, Pan a spus că studiul nu a inclus o analiză a motivului pierderii în greutate ulterioare în viață. Un factor care ar putea juca un rol a fost dacă pierderea în greutate a fost intenționată sau nu.

„Pierderea în greutate neintenționată ar putea fi un semn al afecțiunilor de bază precum diabetul sau cancerul”, a spus Pan. Un alt motiv, a spus el, ar putea fi pentru că pierderea în greutate a implicat pe cineva care era deja obez și, astfel, cu un risc mai mare.

„Primul mesaj este să încerci să nu crești în greutate când ești tânăr, iar la bătrânețe să te concentrezi pe menținerea unui stil de viață sănătos”, a spus Pan. "Greutatea este o considerație secundară."

Studiul a descoperit că persoanele care au rămas supraponderale, dar nu obeze, de-a lungul vieții lor de adult au avut o asociere mică sau deloc cu un risc crescut de moarte prematură.

Studiul a analizat 36.052 de persoane în vârstă de 40 de ani sau mai mari, pe baza datelor din Sănătatea Națională a Sănătății și Nutriției Examination Survey - un sondaj anual reprezentativ la nivel național care include interviuri, examene fizice și probe de sânge, pentru a măsura sănătatea cetățenilor americani.

IMC ridicat, asociat cu risc mai mare de deces

Greutatea participanților a fost măsurată ca parte a studiului și li s-a cerut să-și declare greutatea din urmă cu 10 ani, precum și cea și la 25 de ani.

Cercetările anterioare au legat un IMC ridicat la vârsta adultă cu un risc mai mare de moarte prematură, dar se știe mult mai puțin despre rolul schimbării greutății corporale în timp. Pan a spus că este nevoie de mai multe cercetări pentru a descoperi motivele legăturii dintre modificările greutății corporale și a mortalității și consecințele pe termen lung ale sănătății ale pierderii în greutate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel